Politični projekt arbitraže je propadel, ostane nam le še tožba

DELI:
05.03.2018, NSi

V oddaji Odmevi je nastopil poslanec NSi Jožef Horvat in komentiral aktualno politično dogajanje. Dotaknil se je priznanja Palestine, težav s Hrvaško in za situacijo v vojski okrivil ministrico za obrambo.

Postopek priznanja je mrtev

Ob vprašanju nadaljnjega postopka glede priznanja Palestine je vodja poslanske skupine NSi prepričan, da je ta mrtev. »Karl Erjavec je dobil nalogo, da znotraj Evropske unije dobi vsaj še kakšno državo, da bi potem skupaj s Slovenijo priznali Palestino. To mu ni uspelo, zato je ta postopek mrtev. Naše uradno stališče je še vedno rešitev v obliki dveh državah in enotno ukrepanje Evropske unije,« je poudaril Jožef Horvat.

Hrvaška ne spoštuje nobenega sporazuma

Komentiral je tudi pismo, ki ga bo slovenska vlad poslala Evropski komisiji glede uveljavljanja arbitražne razsodbe. »Dejstvo je, da na politični ravni enostavno nismo uspeli Hrvaške prepričati, da bi šla v implementacijo razsodbe,« je povedal Jožef Horvat in dodal: »Politični projekt arbitraže je propadel. Zdaj nam ostane seveda sodna plat. Pričakovali pa bi, da bi Evropska komisija, ki je sodelovala pri arbitražnem sporazumu, sama tožila državo članico, Hrvaško v tem primeru.«

Dotaknil se je tudi druge težave, ki jo imamo s Hrvaško. To pa so sodbe hrvaških sodišč, ki že izstavljajo sodbe NLB. »Potrebno je spoštovati memorandum, ki je bil podpisan na Mokricah. Torej spet imamo primer, ko Hrvaška ne spoštuje meddržavnega sporazuma. Hrvaška je dejansko tudi, ko je podpisovala ta sporazum držala figo v žepu. Takšne sosede pač imamo,« je bil jasen vodja poslanske skupine NSi.

Ob koncu oddaje je kritiziral tudi stanje v slovenski vojski. Izpostavil je politično odgovornost ministrice za obrambo, saj je v svojih rokah imela vzvode za to, da to stanje popravi, pa tega ni storila.