Politična akademija za mlade – od ideje do zakona

DELITE TA
PRISPEVEK
24.09.2015, NSi

MSi-akademijaV sredo, 23. septembra, je podmladek NSi v okviru projekta politične akademije, s katerim želi mlade spodbuditi k aktivnemu državljanstvu, organiziral pravno obarvano popoldne, na katerem so spregovorili o zakonodajnem postopku in volilnih sistemih.

Po uvodnem pozdravu predsednika Mlade Slovenije Federica V. Potočnik je besedo dobil Matej Hrast, podpredsednik podmladka in študent ljubljanske pravne fakultete, ki je zbranim pripravil predavanje z naslovom »Od ideje do zakona«. Pojasnil je, kdo ima v Republiki Sloveniji zakonodajno pobudo, katere so stopnje skozi katere mora zakonodajni predlog, s kakšnimi večinami se sprejemajo zakoni in kakšne vrste postopkov poznamo, osvetlil pa je tudi možnost zakonodajnega referenduma.

Sledilo je predavanje doc. dr. Janeza Pogorelca, strokovnjaka za ustavno pravo in namestnika direktorice službe vlade RS za zakonodajo ter predsednika strokovnega odbora NSi za pravosodje, ki je spregovoril o ustavnih ureditvah in še posebej volilnih sistemih demokratičnih držav po svetu. Tako je pojasnil razlike med večinskimi in proporcionalnimi sistemi, predstavil njihove prednosti in slabosti ter z razumljivo razlago dokončno razbil mit o zapletenosti d’Hondtovega sistema. Na koncu je prisotnim položil na srce, naj prispevajo svoj delež v demokraciji in se udeležujejo volitev, saj lahko le na tak način pride do sprememb – na bolje.

Mladim se je nato pridružila predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak, in jih navdušeno pozdravila, saj je prepričana, da ima stranka prihodnost, dokler ima podmladek. V pogovoru je beseda tekla o trenutnem dogajanju, predvsem o migrantski krizi in nujnosti premišljenega ter vzdržnega ukrepanja tako na državni kot evropski ravni. Predstavila je tudi sedanje projekte stranke, med katerimi sta najpomembnejša predloga davčne in zdravstvene reforme.