Poletna akademija seniorjev na Dunaju

DELITE TA
PRISPEVEK
15.07.2015, NSi
Margon_Dunaj_1

Irena in Ernest Margon s predsednico ESU An Hermans (v sredini)

V organizaciji Martens centra za evropske študije, ESU, Evropske ljudske stranke (EPP), Avstrijske zveze seniorjev pri Avstrijski ljudski stranki (ÖVP) in Politične akademije (PolAk) Avstrijske ljudske stranke je na Dunaju od 3. 7. do 5. 7. 2015 potekala poletna akademija ESU (Evropske zveze seniorjev  – EPP) z glavno temo Varnost državljanov v Evropski uniji.

Udeležila sta se je Irena Margon, podpredsednica Zveze seniorjev NSi in Ernest Margon, član Izvršilnega odbora ESU. Na akademiji je sodelovalo 75 udeležencev iz seniorskih organizacij štiriindvajsetih držav od Armenije do Španije in od Norveške do Cipra. Na začetku so udeležence pozdravili poleg predsednice ESU An Hermans, nekateri člani Evropskega parlamenta, avstrijske vlade in predstavniki nekaj seniorskih organizacij. Eden pomembnejših gostov akademije je bil Elmar Brok, predsednik odbora za zunanjo politiko evropskega parlamenta, kise je zavzel za skupno evropsko zunanjo in obrambno politiko in spoštovanje mednarodnega prava.

Glavni temi prvega dne sta bili vloga seniorjev na volitvah v Evropski parlament in posledice sankcij za evropsko gospodarstvo. Naslednji dan so udeleženci prisluhnili več predavanjem na temo soočanja z migracijami v EU, migracijski politiki, varnosti državljanov in splošni evropski varnosti. Poudarjeno je bilo, da se mora Evropa lotevati problematike s podporo reševanju problemov migracij tam, kjer so nastali. Boriti se je treba proti terorizmu in kriminalu, zlasti je pereča problematika trgovine z ljudmi. Udeleženci so sodelovali v dveh delovnih skupinah, ki sta razpravljali o medverskem dialogu in o tem, kaj lahko za varnost storimo državljani Evrope. Poročila članic ESU so sledila v nedeljo, v imenu Zveze seniorjev NSi je poročala Irena Margon. Poudarila je aktivno vlogo seniorjev v politiki stranke na lokalnem in državnem nivoju in seznanila prisotne s predlogom zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, za katerega je dal pobudo predsednik naše Zveze seniorjev Jože Jurkovič.

Margon_Dunaj_2

Skupinska fotografija vseh udeležencev politične akademije na Dunaju.

V okviru projekta ESU Povej nam svojo zgodbo (Tell us your story), ki želi predstaviti življenjske poti seniorjev iz različnih držav, predstavniki so poročali, bo pa ESU izbrane prispevke uporabila letos ob 20. obletnici ESU-ja. Predsednica An Hermans je v pogovorukotizvirenprispevekpozdravilaživljenjskozgodboErnestaMargona.

V času akademije je zasedal tudi Izvršilni odbor ESU in med drugim sprejel poročila za leto 2014, proračun, računovodsko poročilo ter spremembe statuta, določil je tudi nov način izračuna članarine v ESU, ki temelji na številu poslancev v Evropskem parlamentu in na številu dobljenih glasov na zadnjih evropskih volitvah. Naslednje leto je planirana konferenca v Sloveniji, o čemer se bodo morale dogovoriti članice ESU, poleg Zveze seniorjev NSi, Zveza upokojencev pri SLS in KSS SDS.

Tudi letošnje srečanje seniorjev evropskih ljudskih strank na Dunaju je pokazalo, da so vpeti v politično in družbeno dogajanje, ga spremljajo ter oblikujejo lastna jasna stališča. Izraženo je bilo tudi stališče posveta, da se mora tudi človek v starosti izobraževati in dejavno vključevati v socialni sistem.

Irena Margon

Foto: Ernest Margon