[Pogovori za boljšo Slovenijo] PACIENTA MORAMO POSTAVITI V SREDIŠČE NAŠEGA ZDRAVSTVA

DELI:
14.02.2022, NSi

Gostitelj pogovora predsednik NSi Matej Tonin se je v uvodu svoje razprave dotaknil odgovornosti države, da naredi zdravstveni sistem človeku bolj prijazen in dostopen. Poudaril je, da je cilj NSi, da vzpostavimo vsem dostopno javno zdravstvo. “Bolnik mora priti do diagnoze takrat, ko jo potrebuje. Nujno pa je tudi dobro organiziranje dela v zdravstvenih ustanovah,” je poudaril Tonin.

Dodal je, da je potrebno izboljšati kadrovsko politiko, zdravstveno infrastrukturo in spremeniti celoten ustroj zdravstvenega sistema. “Pacienta moramo postaviti v središče naše obravnave,” je še opozoril.

Osnovno poslanstvo zdravstva mora biti obravnava bolnikov

»Osnovno poslanstvo zdravstva mora biti obravnava bolnikov, ki mu moramo zagotoviti visoko strokovno obravnavo in dobro oskrbo. Urgentni centri so kraj, kjer je bolnik v centru delovanja. V naši ustanovi smo postavili bolnika v središče naše oskrbe. Pomembno je tudi, da se je sprejel zakon o investicijah v zdravstvo. Le s tem bomo lahko državljankam in državljanom zagotovili najboljšo oskrbo,« je v pogovoru dejal direktor UKC Maribor prof. dr. Anton Crnjac.

Poudaril je, da bomo s pomočjo dodatnih investicij v zdravstveno infrastrukturo omogočili bolnikom, da bodo lahko dostopali do najboljše in najkvalitetnejše oskrbe.

Zdravstveni sistem brez zdravstvenih delavcev ne obstaja

Pediatrinja doc. dr. Tina Bregant je spregovorila o izzivih in pomanjkljivostih zdravstvenega sistema, ki jih je razkrila epidemija. “Vsak od valov epidemije je nosil svoje izzive. Četrti val je zaradi prenizke precepljenosti postavil zdravstvo zopet v zelo slab položaj. S pojavom omikrona pa lahko v javnosti zasledimo prepričanje, da se s to mutacijo epidemija umirja,” je povedala Bregantova in dodala: “Z epidemijo smo odkrili mnoge prednosti in slabosti našega zdravstvenega sistema. Nujno je, da se začnemo zavedati širše družbene odgovornosti za izboljšanje našega položaja.”

Poudarila je, da je, da je za dobro delujočo zdravstveno oskrbo nujen tudi visoko izobražen in dobro plačan kader. “Zdravstveni sistem brez zdravstvenih delavcev ne obstaja,” je pojasnila in dodala, da mora medicina biti kakovostna, pravočasna in finančno vzdržna.

Glavne prioritete našega sistema morajo biti: dostopnost, kakovost in varnost

Pobude za izboljšanje položaja pacientov že dolgo prihajajo s strani društva za zdravje naroda, ki ga je na pogovoru predstavljal Franci Gerbec.

“Pacient že dolgo ni v središču in to se mora spremeniti. Glavne prioritete našega sistema morajo biti: dostopnost, kakovost in varnost. Če pacienti ne bomo del organizacije in ne bomo dobili ključne vloge pri odločanju, se položaj pacienta ne bo spremenil,” je opozoril Gerbec in pozdravil prizadevanja Nove Slovenije za izboljšanje položaja pacientov v času zdravstvene obravnave. “Pri uveljavljanju sprememb je nujno potreben širši družbeni in politični konsenz,” je še dodal.