[Pogovori za boljšo Slovenijo] – NA POTI ZELENEGA PREHODA IN TRAJNOSTNE MOBILNOSTI

DELI:
09.02.2022, NSi

Z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem, izvršno direktorico Centra energetsko učinkovitih rešitev Ano Struna BregarMiho Valentinčičem iz podjetja AvantCar, doc. dr. Tomažem Žagarjem iz podjetja Gen energija in mag. Urošem Salobirjem iz Elesa smo se na novem Pogovoru za boljšo Slovenijo pogovoarjali o zelenem prehodu

Pogovarjali smo se z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem, izvršno direktorico Centra energetsko učinkovitih rešitev Ano Struna BregarMiho Valentinčičem iz podjetja AvantCar, doc. dr. Tomažem Žagarjem iz podjetja Gen energija in mag. Urošem Salobirjem iz Elesa.

Prihodnost bo zelena, zato ne smemo zaostajati

»Prihodnost bo zelena. Slovensko predsedstvo je v EU doseglo veliko napredka na tem področju in na to sem zelo ponosen. Sprejete so bile številne direktive. Obnovljivi viri energije so središče naše energetske neodvisnosti. Pomembno je, da se zavedamo, kako pomembna je tudi jedrska energija, saj bomo brez nje težko energetsko neodvisni,« je v pogovoru dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Poudaril je, da ni več vprašanje ali je zeleni prehod nujen ali ne, ampak, kdaj bo Slovenija šla na to pot zelena prehoda, ob tem pa ne smemo pozabiti tudi na gospodarstvo. »Ne smemo zaostajati za drugimi državami, zavedati pa se moramo, da bo to ogromno stalo. Ne more pa samo Evropa delati na tem zelenem prehodu, ampak se mora temu pridružiti ves svet,« je pojasnil.

Potrebno je poenostaviti postopke z interventnim zakonom

»Radi bi bili energetsko neodvisni, veliko govorimo o obnovljivih virih energije, a le dokler ne pridemo do našega praga.  Eden izmed igralcev na slovenskem političnem prostoru pravi, da je sonce naša prihodnost. A koliko odstotkov energije prinese sončna energija? Le 1,8% vse energije v Sloveniji,« je bil jasen minister Vrtovec, ki je dodal: »V naš program smo jasno zapisali – DA obnovljivi viri energije, a ob tem je potrebno zelo poenostaviti postopke, spisati interventni zakon za obnovljive vire energije, ga sprejeti v državnem zboru in poenostaviti umeščanje v prostor. Ne pa, da vsak, ki ima pet minut časa, v postopku daje pritožbe na pritožbe, skozi katere zasleduje svoj strateški interes, projekti pa se zato vlečejo v nedogled.«

V NSi na to ne bomo pristajali je poudaril Vrtovec in dodal: »Za strateške projekte bomo pripravili interventno zakonodajo za poenostavljene postopke in na tak način začeli graditi tovrstne objekte.«

Slediti moramo številkam in dejstvom, ne pa čustvom

»Pozdravljam evropsko strokovno odločitev uvedbe  jedrske energije na seznam trajnostnih energij. Vsi strokovnjaki pritrjujejo trditvi, da je to prihodnost. Ko se odločamo o energetiki moramo slediti številkam, dejstvom in razumu, ne pa čustvom. Družba je sedaj že toliko zrela, da to tudi razume,« pa je dejal vodja službe za storitve in razvoj v Gen energiji doc. dr. Tomaž Žagar.

Poudaril je, da jedrska energija spada med trajnostne vire, saj so izpusti CO2 pri jedrski energiji skorajda enaki kot pri hidro, vetrni ali drugih obnovljivih virih.

Poudaril je, da moramo pri stroških proizvodnje električne energije govoriti o realnih stroških pod enakimi pogoji. “Vse različne vire je potrebno pogledati pod enakimi pogoji, pa naj bo to enak strošek kredita, čas obratovanja ali drugo. Če pogledamo obnovljive vire energije in jedrsko energijo bomo ugotovili, da so z investicijskih vidikov zelo podobni. Vsi potrebujejo ogromno denarja na začetku, da se elektrarna zgradi, med samim delovanjem pa se za gorivo porabi skoraj nič oziroma zelo malo. Obnovljive vire energije so v preteklosti financirali s pomočjo subvencij. Jedrska energija pa si je za svoj obstoj morala zagotoviti komercialne kredite. Ker mora jedrska industrija vračati kredite, pride na tržišče z isto ceno kot obnovljivi viri. Jedrska energija je konkurenčna, ker deluje 90 procentov časa. Pomembno je, da se zakonodaja prilagodi tako, da bo jedrska energija še bolj konkurenčna,” je pojasnil doc. dr. Žagar.

Obnovljivi viri energije naj bodo nizkocenovni

Poudaril je, da se moramo pri robustnosti omrežja najprej vprašati, kaj je sploh izziv. Za take situacije moramo imeti nek vir je prepričan: »Ukrepi, ki bi pomagali v takih situacijah, so zagotovo uvedba pametnih omrežij in čezsektorsko sodelovanje.« Želijo pa si tudi, da se predstavi obnovljive vire energije kot nizkocenovne.

Potrebno je povečati ambicije

Izvršna direktorica Centra energetsko učinkovitih rešitev Ana Struna Bregar je v pogovoru poudarila: »Naše poslanstvo je spodbujanje zelenega gospodarstva. Smo v novi tehnološki revoluciji. Potrebno je povečati ambicije, saj imamo vse, kar potrebujemo za podnebno nevtralnost. Druga stvar, ki jo je potrebno izboljšati pa je sodelovanje. Zeleni prehod je medsektorski.«

Po njeni oceni imamo na voljo vse tehnologije, ki nam omogočajo doseči podnebno nevtralnost, vprašanje je samo, kako so dostopne in kako se spodbujajo. Opozorila je tudi na sodelovanje različnih področij: »Zeleni prehod je medsektorski. Nastaja preplet iskanja novih rešitev, pomembno pa je tudi najti točke, ki jih želimo spremeniti.« Zasnovali smo digitalno orodje, ki bo podjetjem pomagalo na poti zelene preobrazbe. Imenuje se Green start. Na enem mestu smo želeli pomagati podjetjem, stopiti na to pot in si postaviti prave cilje.

Souporaba je med Slovenci dobro sprejeta

»Verjamemo v elektrifikacijo osebnih vozil. Souporaba nam omogoča, da lahko s svojim prestopom naredimo lažji premik na elektriko s pomočjo souporabe. Verjamemo v povezljivost. Na določenih področjih smo zelo napredni. Souporaba je med Slovenci zelo dobro sprejeta,« je dejal Miha Valentinčič iz podjetja AvantCar.

Poudaril je, da smo Slovenci zelo vezani na svoj osebni avtomobil. Souporaba pa nam omogoča, da je na cesti manj avtomobilov, da porabimo manj goriva, imamo manj zasedena imamo parkirišča. Pri tem je izpostavil, da so za elektrifikacijo vozil zelo pomembne tudi investicije v infrastrukturo polnjenja.