[Pogovori za boljšo Slovenijo] KAKO POSTATI DEŽELA PRILOŽNOSTI, PRODORNIH IDEJ IN GOSPODARSKEGA USPEHA

DELI:
16.12.2021, NSi

Odvil se je prvi v nizu pogovorov pod naslovom Pogovori za boljšo Slovenijo, kjer smo s strokovnjaki in predstavniki civilne družbe spregovorili o rešitvah in izzivih na posameznih področjih.

Prvi pogovor z naslovom Slovenija – dežela priložnosti, prodornih idej in gospodarskega uspeha, na katerem smo skupaj z mag. Ajšo VodnikBrankom Mehom, prof. dr. Igorjem Mastenom, dr. Markom Bitencem in Vesno Nahtigal spregovorili o rešitvah, ki so Sloveniji v tem času najbolj potrebne, in pokomentirali program NSi na področju gospodarstva.

»Če bi sam dobil program NSi na mizo in bi ga moral oceniti, bi se z njim strinjal. Ima namreč kar nekaj pomembnih elementov, s katerimi se strinjam,« je dejal profesor dr. Igor Masten.

»Izredno pomembno je, da program NSi daje pomembno mesto digitalnemu in zelenemu gospodarstvu ter to, da daje na prvo mesto zaposlenega človeka. Naše vodilo mora biti, kako do višjih plač,« je pa je v razpravi dejal predsednik OZS Branko Meh.

Mladim je potrebno ponuditi priložnosti v Sloveniji

Vesna Nahtigal je opozorila predvsem na to, da moramo v Sloveniji veliko več sredstev nameniti za raziskave in razvoj. »V to se veliko premalo vlaga in upajmo, da bo kljub vsemu prevladala pamet, a brez strategije in nujno potrebnih sredstev nam to ne bo uspelo,« je pojasnila.

»Kar nekaj ukrepov vašega programa, je tudi v našem programu. Sploh tu mislim na dohodninsko olajšavo. Brez sprememb na finančnem področju ne bomo imeli uspešne prihodnosti,« je dejala mag. Ajša Vodnik.

Da zaradi dohodninskih in davčnih obremenitev v konkurenčnem boju pri iskanju kakovostnih strokovnjakov izgubljamo pomembne bitke je opozoril tudi dr. Marko Bitenc iz Kluba slovenskih podjetnikov. Dodal je, da če želimo ustvarjati produkte ali zagotavljati storitve, ki pomenijo za slovensko gospodarstvo dodano vrednost, potrebujemo kompetentne strokovnjake. “Pomembno je, da se jih zadrži doma, da nadoknadimo že izgubljeno in da postanemo konkurenčni pri pridobivanju usposobljenih in izobraženih kadrov v tujini. Slovenski podjetniki take ideje zelo podpiramo,” je pojasnil.

Glavna ukrepa NSi: Razvojna kapica in nižja obdavčitev plač

“Vsi za tem omizjem se verjetno zavedamo, da bodo spremembe naslednjih 5 let ogromne, in da je zelo pomembno, kdo bo vodil politiko v naslednjih letih. Ministri NSi smo tudi v tem mandatu dokazali, da se tega zavedamo. Na svojih resorjih smo namreč marsikatero stvar, ki je desetletja stala, premaknili naprej, čeprav so nas prepričevali, da se ne da,« je dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Poudaril je, da je ključen cilj NSi to, da ljudem ustvarimo boljše gospodarsko okolje, kjer bodo lahko uresničili svoje potenciale. Kot dva najpomembnejša ukrepa je izpostavil višanje dohodninske olajšave, ki bo zaposlenim prinesla višje neto plače in razvojno kapico, ki bo mladim in perspektivnim kadrom omogočila, da bodo karierne možnosti lažje iskali tudi v Sloveniji.