Krščanska demokracija v perspektivi prihodnosti EU

DELI:
07.03.2019, NSi

Pred slovesnostjo ob 30. obletnici krščanske demokracije smo na pogovoru z naslovom »Krščanska demokracija v perspektivi prihodnosti EU« skupaj z gosti prof. dr. Igorjem Lukšičem, prof. dr. Jankom Prunkom, Markom Balažicem in mag. Matejem Toninom spregovorili o začetkih krščanske demokracije, aktualnem političnem dogajanju ter tudi o prihodnosti Slovenije in EU.

dr. Prunk: EU mora vztrajati na krščansko demokratskih vrednotah

V uvodu je dr. Prunk v detajle orisal dogajanje pred tridesetimi leti in začetek krščanske demokracije v Sloveniji. Prepričan je, da tudi danes EU potrebuje krščansko demokratske vrednote, kar kaže tudi podpora tem vrednotam v številnih evropskih držav. »EU mora vztrajati na temeljnih vrednotah, ki so jih postavili ustanovi očetje unije. Le tako bomo uspeli premagati krize, ki jih prestajamo in nas bodo še zadele v naslednjih letih,« je zagotovil dr. Prunk.

dr. Lukšič: Dobro je, da imamo novo generacijo politikov

Dr. Lukšič je pohvalil zavzetost Nove Slovenije, da praznuje začetke krščanske demokracije v Sloveniji. »Pohvalno je, da se Nova Slovenija spominja svojih korenin pred 30 leti,« je povedal dr. Lukšič in dodal, da so razmere danes precej drugačne pred 30 leti. Poudaril je tudi, da prihaja nova generacija politikov, ki bodo vodili našo državo. »Dobro je, da prihaja nova generacija politikov, tako kot se je to že zgodilo NSi. Bo pa ta generacija morala dobro premisliti, kaj je njena vloga, vizija in njeni cilji,« je opozoril.

Marko Balažic: EPP preveč pozablja na svoje vrednote

Marko Balažic je v svojem pogledu na začetke krščanske demokracije povedal, da razcveta krščanske demokracije pri nas pravzaprav ni bilo. »Če gledam krščansko demokracijo skozi njen začetek ugotovim, da stranke Demosa po večini preživele le 6 let. Zato mislim, da v Sloveniji krščanska demokracija ni v polnosti zaživela,« je povedal Balažic. Kritičen je bil tudi do početja Evropske ljudske stranke. »Na žalost se dogaja, da je EPP več svojih vrednot pozabila ali pa pustila ob strani. Treba se je zavedati, da so prav te krščansko demokratske vrednote postavile EU,« je opozoril.

mag. Matej Tonin: Vztrajati moramo na krščansko demokratskih vrednotah, pogled pa moramo usmeriti v prihodnost

Predsednik NSi Matej Tonin je poudaril, da krščansko demokratske stranke v politični prostor prinašajo stabilnost. »Ljudje so se na krščanske demokrate lahko skozi celotno zgodovino zanesli,« je povedal predsednik NSi in dodal: »Naša generacija mora biti svojim predhodnikom hvaležna, a odgovornosti ne sme prelagati nanje, temveč jo more prevzeti sama. Vztrajati moramo na krščansko demokratskih vrednotah, pogled pa moramo usmeriti v prihodnost.«

Prepričan je, da je za prihodnost EU pomembno, da ima skupne cilje. Enako po njegovem mnenju velja tudi za Slovenijo. »Ko smo imeli velike skupne cilje, smo se ves čas premikali naprej. Postaviti si moramo jasne cilje, da odpravimo sebičnost, ki se je nabrala. Le tako bomo lahko šli naprej,« je izpostavil in dodal: »Za prihodnost Slovenije je zelo pomembno, da imamo v EU zaveznike. Le na tak način pri naših interesih ne bomo osamljeni. V Novi Sloveniji zagovarjamo povezavo v t. i. Plečnikov trikotnik, skupaj z Avstrijo in Češko.«

Celotni pogovor si lahko ogledate v spodnjem videu.

Pogovor pred 30. obetnico krščanske demokracije

Pogovor pred 30. obetnico krščanske demokracije.

Objavil/a NSi dne Četrtek, 07. marec 2019