PODPISI POSLANCEV NSi ZA PREISKAVO GEN-I SO ŽE PRIPRAVLJENI

DELI:
28.02.2023, NSi

Ob zadnjih razpravah in oddajah v medijih, v katerih so obravnavali sume nepravilnosti pri poslovanju družbe GEN-I v času vodenja Roberta Goloba, se je znova izpostavilo vprašanje vloge parlamentarnih strank. Ponovno so bila izpostavljena tudi vprašanja, zakaj NSi ne prispeva podpisov za ustanovitev preiskovalne komisije o poslovanju GEN-I.

Naj pojasnimo, da so podpisi poslancev NSi za ustanovitev komisije že zbrani in pripravljeni, odločitev o tem, kdaj bo ustanovljena, pa je na strani stranke SDS. Že večkrat smo namreč jasno povedali: Ko bodo poslanci SDS zasedli mesta v nadzornih komisijah državnega zbora (KNOVS in KNJF) in s tem v polni meri omogočili nadzor nad delom celotne vlade, bo NSi takoj prispevala svoje podpise za ustanovitev preiskovalne komisije.

Naloga opozicije v demokratični državi je, da nadzira delovanje celotne vlade, ne le posameznih ministrov ali državnih podjetij. V NSi hočemo v skladu z vsemi zakonitimi pristojnosti to nalogo tudi korektno opravljati. Ne gre le za poslovanje družbe GEN-I, gre tudi za izjemno pomemben parlamentarni nadzor nad tajnimi službami in slovenskimi javnimi financami.

Poudariti velja, da je »zgodb«, ki kličejo po preiskavi, še veliko. Prav danes smo v NSi na primer zahtevali nujno sejo Komisije za nadzor javnih financ, saj želimo preiskati, zakaj je podjetje Minis d. o. o. za 9 milijonov evrov najprej postavljalo ograje na meji, zdaj pa je bilo isto podjetje izbrano, da za 7 milijonov te ograje podre. Prvič je bilo podjetje izbrano kar brez razpisa, za podiranje ograje pa je bil Minis d. o. o. v nenavadnih in sumljivih okoliščinah izbran kljub temu, da je bil trikrat dražji od drugega najugodnejšega ponudnika. Prav tako bi nas moralo močno zanimati, kam in za katere zadeve je šlo 500 milijonov evrov, s katerimi je vlada dokapitalizirala HSE. In podobnih primerov je še več.

Pravo vprašanje torej je: Zakaj SDS ni v interesu, da bi se v dveh parlamentarnih komisijah, kjer ima opozicija že po poslovniku zagotovljeno večino, izvajal učinkovit opozicijski nadzor nad delovanjem celotne vlade Roberta Goloba?