POBUDA ZA SKUPNO SODELOVANJE NA EVROPSKIH VOLITVAH JE DEL ŠIRŠE PRENOVE DESNE SREDINE

DELI:
12.09.2023, NSi

»Politika je umetnost mogočega. Moja pobuda za skupno sodelovanje na evropskih volitvah je bila iskrena in je bila del širše prenove desne sredine, da se ta okrepi in postane močnejša. Še enega mandata leve vlade si enostavno ne moremo privoščiti,« je v oddaji 24ur zvečer uvodoma dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Podjetniki govorijo o poslabšanju razmer v gospodarstvu in situacija je vse prej kot rožnata. »Na področju gospodarstva se pelje popolnoma napačna, leva politika, ki povečuje davčna bremena. Ustvarja se vtis, da kdorkoli v Sloveniji nekaj ustvari, zanj obstaja nevarnost, da mu ves zaslužek vzame država. To ni tisto sproščeno, spodbudno okolje, kjer bi ljudje v polnosti razvili svoje talente in na takšen način pomagali državi,« je zaskrbljen Tonin. Dodal je, da se vedno bolj zdi, da ne bo izvedenih številnih napovedanih reform, dodatno pa skrbi tudi dolgotrajna sanacija po uničujočih poplavah.

Pogled moramo usmeriti v prihodnost in k uresničevanju skupnih ciljev

Skupna lista za nastop na evropskih volitvah bi predvsem pokazala, da je v Sloveniji možno oblikovati močno politično skupino, ki lahko zmaga na volitvah. »Pokazali bi, da se poleg sedanjih dveh največjih strank, vladne in opozicijske lahko oblikuje tudi neka resna sila, ki je programsko močna, ima preizkušene kadre in lahko na naslednjih državnozborskih volitvah zmaga. Sloveniji bi to dalo upanje in svežino,« je poudaril Tonin.

Evropske volitve so po mnenju predsednika NSi zgolj ena izmed etap na tej poti do ključnih volitev, ki bodo leta 2026. »Mlajše generacije slovenskih politikov morajo pokazati več inovativnosti, ne pa prerekanja, kdo je glavni, kdo je pomembnejši, predvsem pa je potrebno usmeriti pogled v prihodnost in k uresničevanju skupnih ciljev,« je dejal.

Pred Evropo so številni izzivi: prebivalstvo se stara, na naših tleh je še vedno vojna, obeta se nam gospodarska recesija. »Napoveduje se poseben gospodarski konflikt med ZDA in Kitajsko, zato je pomembno, da te stvari spremljamo, smo nanje pripravljeni in da tudi v Bruselj pošljemo izkušene politike, ki se bodo s temi stvarmi znali soočiti. Vedno pa bomo dajali prednost domovini in najpomembnejše je, da delamo tisto, kar bo najboljše za Slovenijo,« je zaključil Matej Tonin.