PLURALNOST IZBIRE OB VPISU OTROK V VRTCE JE STARŠEVSKA PRAVICA

DELI:
30.03.2021, NSi

»Z novelo zakona o vrtcih želi pretežni del leve opozicije onemogočiti pravico do brezplačnega vrtca  za drugega otroka iz iste družine, ki sta istočasno vključena v vrtec in pravico do brezplačnega vrtca za starše treh, štirih ali več otrok vključenih v zasebne vrtce,« je v stališču dejala poslanka Iva Dimic.

Ministrici Simoni Kustec je v slabem letu dni uspelo to, kar njenim predhodnikom ni uspelo v skoraj 10 ih letih. To je ponovno zagotoviti brezplačen vrtec za drugega oz. za vse nadaljnje otroke iz iste družine. »Verjetno od tu izvira ves srd in želja po omejevanju in blokiranju financiranja tistih otrok , katerih starši želijo vzgajati otroke skladno s svojimi prepričanji in vrednotami. Žal so na svojo stran dobili tudi nekatere župane, ki želijo odločati, kdo, kje, kako in na kakšen način bodo starši vzgajali svoje otroke. V NSi se sprašujemo, ali ni svoboda odločanja staršev in otrok, občanov, nad svobodo župana?« se je vprašala poslanka NSi.

Prepričana je, da mora biti po zakonu predšolska vzgoja kakovostna in pluralna, takšna pa je lahko le ob sočasnem obstoju in razvijanju tako javnih kot zasebnih vrtcev.  »Starši imamo dolžnost in pravico, svoje otroke vzgajati skladno s svojimi prepričanji, vrednotami, z drugačnimi pristopi in metodami in načini poučevanja. To je ustavna pravica, ki nam omogoča pluralnost tudi, ko se odločamo ob vpisu otroka v vrtec,« je dejala Iva Dimic.

Dodala je, da smo si v Novi Sloveniji v zadnjih letih z vlaganjem zakona o brezplačnih vrtcih prizadevali, da bi vsakokratne vlade in ministri vendarle uspeli razumeti, da so dostopni, kvalitetni in seveda tudi cenovno dostopni- brezplačni vrtci,  pomembni pri načrtovanju družine in otrok. »Taki ukrepi morajo biti dolgoročni, če želimo v Sloveniji popraviti sliko starajoče družbe. Zagotovo ne smejo biti ti ukrepi vezani na menjavanje vlad, aktualno politiko in lokalne oblasti oz. župane. Potrebno je ponovno obuditi zavedanje, da so otroci bogastvo in ne breme za občinski proračun.«

Ponovno se je opravičila tudi za njeno nenamerno pomoto pri glasovanju na odboru.