#PismaIzVlade: VSI SMO »ISKRENI«

DELI:
27.01.2021, NSi

PREDSEDNIK NSI MATEJ TONIN V NOVEM ZAPISU IZ SERIJE #PISMA IZ VLADE.

Zavod Iskreni.net, ki zagovarja družinske in krščanske vrednote, je na javnem razpisu Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dobil 130.200 EUR. Gre za tako hud precedens, da opozicija zahteva, da minister Janez Cigler Kralj prevzame odgovornost in odstopi. V NSi ministra Cigler-Kralja močno podpiramo in mu predvsem čestitamo za pogum in pokončnost. V Sloveniji potrebujemo različnost pogledov in pluralnost vrednot, predvsem pa več strpnosti, spoštljivosti in soočanja na podlagi argumentov.

Vse skupaj se je pričelo tako, da je ministrstvo za delo pridobilo 2 MIO EUR evropskih sredstev za izvedbo razpisa za pomoč ranljivim skupinam za lažje soočenje z epidemijo. Sredstva je razpisna komisija razdelila med 17 uveljavljenih društev, ki so regionalno razpršena, nagovarjajo različne ciljne skupine (mladi, starejši, ranljive skupine, dementni, brezdomci, istospolni) in so tudi nazorsko različna ter uravnotežena. Sredstva so tako dobili: Zveza prijateljev mladine, Inštitut za proučevanje enakosti spolov, SOS telefon, Karitas, Rdeči križ, Ozara, Kralji ulice, Spominčica …
… in seveda Zavod za kulturo življenja – Iskreni. Ker zavod zagovarja družinske vrednote in podpira tradicionalno družino kot skupnost moža in žene, se je s strani »strpnega in naprednega dela« slovenske politike in civilne družbe vsul pravi stampedo. Označeni so bili za mračnjake, nazadnjake in seveda tudi homofobe. Ker naj bi bil nekaj let med ustanovitelji zavoda minister Cigler Kralj in ker naj bi v zavodu pomagal kot prostovoljec, zavod ne bi smel kandidirati na javnih razpisih in biti upravičen do javnih sredstev. V pravcati »sveti« vojni proti neznatni nevladni organizaciji pa vsak dan v javnosti vznikne nova zgodba, kaj vse naj bi šlo pri izvedbi javnega razpisa na ministrstvu narobe: od sestave razpisne komisije, spreminjanja razpisnih pogojev do nesprejemljivosti nazorskih pogledov zavoda. Za obračun z nasprotnikom so dovoljena vsa sredstva, tudi pritlehne manipulacije in laži – na primer da zavod nasprotuje cepljenju in se bori proti gejem. Žal pa v javnosti nisem zasledil sicer pomembnega dejstva, da je zavod Iskreni eden izmed pobudnikov iniciative Dovolj.je. Člani iniciative so prvič v Sloveniji javno spregovorili o spolnih zlorabah v slovenski RKC, zaščiti žrtev in odgovornosti storilcev.

Zavod Iskreni pa je odprl mnogo pomembnejšo temo, in sicer delovanje in financiranje slovenskih nevladnih organizacij. Leta 2003 smo v Sloveniji za nevladne organizacije namenili 166 MIO EUR, leta 2019 pa že 372 MIO EUR. Od leta 2007 do danes so različne nevladne organizacije, ki zagovarjajo progresivno levičarsko agendo iz proračuna prejele prek 70 MIO EUR. Problem pa je 130.200 EUR za zavod Iskreni. Skrajni čas je, da odločilni vpliv na delitev proračunskega denarja različnim nevladnim organizacijam pridobimo davkoplačevalci. V Novi Sloveniji zagovarjamo rešitev, da se močno dvigne odstotek dohodnine, ki ga za delovanje nevladnih organizacij lahko namenjamo državljani in ukine večina javnih razpisov. Ljudje naj določajo program, delo in financiranje nevladnih organizacij.
V času ko imamo v Sloveniji eno najstarejših družb na svetu in po Evropi pustoši demografska zima, so nevladne organizacije, ki zagovarjajo družinske vrednote in se ukvarjajo z družinskim svetovanjem in psihosocialno pomočjo, označene kot grožnja družbi. Nad njimi se izvaja pravi pogrom. V Sloveniji vse bolj agresivna radikalna levica v maniri strpnosti preganja vseh, ki mislimo drugače. Zato moramo sporočiti naglas, da smo v teh dneh vsi »ISKRENI« in s podpisom peticije na spodnjem naslovu podpreti svobodno, vrednotno pluralno in odprto Slovenijo:
www.peticija.online/iskreni