[#PismaIzVlade] V TEJ KRIZI JE KLJUČNO ZAUPANJE MED DRŽAVO IN DRŽAVLJANI

DELI:
18.11.2020, NSi

#PISMAIZVLADE SO ZAPISI PREDSEDNIKA NSI MATEJA TONINA, KI JIH TEDENSKO OBJAVLJA NA SVOJEM FACEBOOK PROFILU. DOTIKAJO SE AKTUALNIH TEM IN NAČRTOV ZA PRIHODNOST.

Vem, da ni prijetno. Vsi smo jih že siti. Mask, socialne razdalje do najdražjih, strogih ukrepov.

Pa vendarle – iskreno prosim prav vsakega izmed vas – smo se za nekaj časa pripravljeni odpovedati delčku svojega normalnega življenja, da obvarujemo sebe in tiste, ki jih imamo najraje? Da čimprej zamejimo virus in ustavimo širjenje okužb … Vsi si želimo normalnega življenja. Verjetno pa se bomo morali do iznajdbe učinkovitega cepiva z virusom naučiti nekako preživeti. Sedaj virusa še ne moremo premagati, lahko pa smo od njega hitrejši, bolj iznajdljivi in bolj prilagodljivi.

Verjamem v potenciale vsakogar izmed nas. Ljudje za razvoj potrebujemo prostor svobode, v katerega država ne sme posegati. Hkrati pa potrebujemo varnostno mrežo, da se ujamemo, ko nam spodrsne in zopet varno odskočimo visoko v nebo.

Že od začetka prvega vala epidemije v marcu Vlada RS sprejema protikoronske pakete. Pripravljamo jih glede na izkušnje iz terena, po tem, ko smo prisluhnili številnim ljudem in njihovim stiskam. Pripravljeni so prav zato, da se bomo lažje držali ukrepov, ostali doma, da bomo obvarovali zdravstveni sistem in pomagali gospodarstvu.

Zavedamo se, da je delovno mesto veliko lažje ohraniti, kot pa ga na novo ustvariti. Pomoči so usmerjene v pomoč gospodarstvu in za ohranitev delovnih mest. S prejšnjimi paketi smo tako ohranili prek 300 tisoč delovnih mest, sedaj sprejemamo že šestega. Poleg že delujočih ukrepov na novo uvajamo možnost kritja fiksnih stroškov, poenostavljamo likvidnostne sheme, ponujamo možnost odloga plačila davkov in odpisa najemnin za poslovne prostore v lasti države in občin – vse to za najbolj prizadeta podjetja. Tudi to je varnostna mreža, ki jo potrebujemo v času strožjih ukrepov.

Iskanje srednje poti med obdobji zapiranja in sproščanja pomeni prilagoditev na nov način življenja. Zato je v tej krizi ključno partnerstvo in zaupanje med državo in državljani. Nošnja mask in spoštovanje zaščitnih ukrepov izkazujejo našo osebno zrelost in ne našega odnosa do vlade ali naše politične izbire. Verjamem, da skupaj zmoremo. Zmogli smo spomladi, zmogli bomo tudi sedaj.