[#PismaIzVlade] PRVIČ V ZGODOVINI SLOVENIJE BOMO OBČUTNO RAZBREMENILI PLAČE

DELI:
21.02.2022, NSi

PREDSEDNIK NSI MATEJ TONIN JE NOVEM ZAPISU IZ SERIJE #PISMA IZ VLADE IZPOSTAVIL PREDLOG NSi ZA VIŠJE PLAČE. Z MANJŠO OBREMENITVIJO PLAČ BO TAKO VSAK DELAVEC IMEL VIŠJI NETO.

Referenduma o višjih plačah ne bo. Izziv za zagovornike nižjih plač delavcev je bil očitno prevelik. Razbremenitev vseh plač in uvedba razvojne kapice ostajata ključna prioriteta Nove Slovenije. Slovensko poslovno okolje ni spodbudno – glede na BDP poberemo največ prispevkov med vsemi državami OECD, še posebej visoko obdavčene so visoke plače. Delavec s povprečno plačo v Sloveniji domov odnese približno 66% svoje bruto plače. Italijanski delavec domov odnese 71% in Slovaški 77% svoje plače. In to moramo spremeniti.

Podjetja delavcev, predvsem vrhunskih kadrov ne morejo ustrezno nagraditi. V tem konkurenčnem boju nas dohitevajo države vzhodne Evrope in tudi Balkana. Države na katere smo morda gledali »zviška« postajajo IT tehnološka središča in regionalni centri mednarodnih podjetij. V deležu BDP ima Slovenija 33% tujih neposrednih naložb, Poljska 40%, Madžarska in Češka pa več kot 60%. Razbremenitev stroškov dela in privlačno poslovno okolje, digitalizacija in debirokratizacija so naši ključni izzivi prihodnosti.

Cilj Nove Slovenije ni minimalna plača, ampak dostojna plača. Želimo ustvariti Slovenijo, kjer bo uspeh cenjen in se ga bomo veselili, saj bomo od tega vsi imeli več. Višje plače pomenijo več prilivov v proračun, več blagostanja, hkrati bomo lahko poskrbeli za najranljivejše. Mladi bodo svoje talente lahko razvijali doma in jim zaradi višjih plač ne bo treba v tujino. Okrepiti moramo srednji sloj, ki zaradi visokih davkov izginja.

Verjamem, da lahko ustvarimo takšno Slovenijo. Prvi korak bo sprejem Zakona o dohodnini, s katerim bomo prvič v zgodovini resneje razbremenili plače vseh, ki delate.