[#PismaIzVlade] OBOROŽIMO ZDRAVSTVO, POZDRAVIMO VARNOST – RAZOROŽIMO POPULISTE!

DELI:
14.08.2020, NSi

#PISMAIZVLADE SO ZAPISI PREDSEDNIKA NSI MATEJA TONINA, KI JIH TEDENSKO OBJAVLJA NA SVOJEM FACEBOOK PROFILU. DOTIKAJO SE AKTUALNIH TEM IN NAČRTOV ZA PRIHODNOST.

Pa smo jo končno našli … čarobno paličico, ki bo rešila vse probleme v Sloveniji. Če se je še do nedavnega zdelo, da je za vse kriva vlada in bi vse rešil njen odstop, so nasprotniki vlade tokrat našli pravega krivca – slovensko vojsko. Ta petek so na protestih zahtevali »razorožitev« slovenske vojske! Tako naj bi postali druga Švica pod Triglavom, vse naše težave bodo čudežno izginile. Dobili bomo:

  • Javno zdravstvo brez čakalnih dob, z najmodernejšo opremo in novimi bolnišnicami!
  • Slovenijo brez socialnih stisk!
  • Vsem bomo zagotovili dostojno starost in višje pokojnine!

Vsi pa vemo, da kljub leporečenju populistov ne gre tako zlahka in bojkot več kot nujnih investicij v SV nikakor ne more biti rešitev za vse slovenske tegobe. Za SV z novim zakonom na letni ravni načrtujemo  investicijska sredstva v višini dobrih 100 MIO EUR. S tem zagotavljamo nujna sredstva, da SV sploh lahko preživi. Kot minister ne bom dopustil, da so vojaki slabo oblečeni in opremljeni. Vsi se spomnimo posnetkov vojakov v strganih čevljih.

Dovolj je bilo poniževanj, kot smo jim bili priča ob dnevu državnosti, ko je bila garda SV deležna zmerljivk. Nameniti celoten petkov performans napadu na eno izmed ključnih institucij države je deplasirano.

Varnost je za državo ključna, da lahko normalno in varno živimo, delamo in ustvarjamo. Nenazadnje vojska nudi pomoč ob naravnih in drugih nesrečah, zagotavlja helikopterska reševanja v gorah, prometnih nesrečah, prevozih ponesrečencev, novorojenčkov, zato so današnji pozivi žaljivi tudi do vseh pripadnic in pripadnikov SV.

Sedaj pa še nekaj dejstev. Proračun za vojsko se je v času krize praktično prepolovil. Kaj pa za zdravstvo? V kriznem letu 2013 se je v blagajno ZZZS nateklo 2,29 milijard EUR prihodkov, v letu 2019 pa zaradi gospodarske rasti za 760 MIO EUR več. Sredstva v zdravstveni blagajni so se povečala v letu 2019 na 3 MRD EUR. In sedaj glavno vprašanje: so se čakalne vrste skrajšale in so pacienti deležni boljše obravnave? V čakalnih vrstah danes nedopustno dolgo čaka več kot 80.000 pacientov …

Je torej res rešitev, da dodatnih 100 MIO EUR namenimo v zdravstveno blagajno in se praktično poslovimo od Slovenske vojske? NE! Potrebujemo kakovostno javno zdravstvo IN dobro opremljeno ter usposobljeno slovensko vojsko. In ta vlada bo zagotovila oboje!

Slovenija v naslednji finančni perspektivi lahko računa na 10,5 MRD EUR evropskih sredstev. In zato lahko trdimo, da bo ta vlada razvijala tako zdravstveni kot obrambno-varnostni sistem. Torej je dilema lažna! 165 MIO EUR evropskih sredstev bomo namenili za izboljšanje zdravstvene infrastrukture (infekcijska klinika LJ in MB, ureditev negovalnih bolnišnic v LJ, MB in NM). 102 MIO EUR za dodatne kapacitete v domovih starejših in njihovo kadrovsko okrepitev. Zgradili bomo pet novih domov za starostnike, v domovih bomo zagotovili dodatnih 1.000 postelj. V zadnjih desetih letih borci za javno zdravstvo in starejše niso zgradili niti enega novega doma starostnikov! O njihovi verodostojnosti naj zato sodi vsak sam.

Oborožimo zdravstvo z orodji za boj proti sistemski korupciji v dobavnih verigah. Pozdravimo varnost z novimi investicijami in posodobitvijo SV.  Predvsem pa z dobrim delom in uspešnim črpanjem EU sredstev razorožimo petkove populiste.