[#PismaizVlade] NE NASEDAJTE POCENI POPULIZMU

DELI:
24.11.2020, NSi

#PISMAIZVLADE SO ZAPISI PREDSEDNIKA NSI MATEJA TONINA, KI JIH TEDENSKO OBJAVLJA NA SVOJEM FACEBOOK PROFILU. DOTIKAJO SE AKTUALNIH TEM IN NAČRTOV ZA PRIHODNOST.

V zadnjih dneh smo priča poskusom posameznih opozicijskih strank, da bi preprečile opremljanje in modernizacijo Slovenske vojske. Vse te aktivnosti razgaljajo dvoličnost in nenačelnost tako posameznikov kot tudi političnih strank.

A pojdimo od začetka. Slovenska vojska nima ustrezne opreme. Oprema, ki pa jo ima, je večinoma iztrošena in zato vse bolj nezanesljiva in draga za vzdrževanje. Od finančne krize leta 2010 se je vojski samo jemalo, namesto ponovnega financiranja pa veliko obljubljalo. Obljube so bile visoko leteče in nikoli realizirane. Stranka SD, ki je leta vodila obrambni resor, je napovedovala ustrezno financiranje, modernizacijo in kadrovsko prenovo, zgodilo se ni nič. No, ne čisto nič, pod zadnjimi tremi vladami smo imeli vsako leto približno za bataljon vojakov manj. Nagrajevanje vojakov je bilo neprimerno, nosili so strgane uniforme in razpadle čevlje. Ko so bili stari 45 let, se je na njih pozabilo. In mladi fantje v vojski niso več videli izziva, tisti, ki so v vojski že bili, pa so jo množično zapuščali. Šarčeva vlada je obljubljala, da bo vojski dala pravo mesto. In kaj je naredila? Najprej je zaradi političnega kupčkanja zaustavila nakup ključnega oborožitvenega sistema, potem pa je s popolnoma zgrešeno kadrovsko politiko izgubljala stotine vojakov. Rešila ni niti enega problema. So pa govorili, govorili in obljubljali. Nekaj več finančnih sredstev se ni poznalo na opremi, celo več, z velikim nelagodjem so izvedli nakupe, ki so bili že v teku, vse ostalo pa so ustavili. So pa pisali študije, bele knjige, na dolgih sestankih delovnih skupin pa modrovali.

A sedanje opozicijske stranke niso zavajale samo Slovencev, zavajale so tudi zaveznike. Vse obljube in dokumentirane zaveze mojih predhodnikov in prejšnjih dveh premierjev zavezništvu NATO so bile prazne, sedaj pa se izkazuje, da je šlo le za zavajanje in da nikoli ni bilo iskrenega namena v zavezništvu sodelovati tako, kot smo sami obljubili. Sodelujemo v kolektivni obrambi, kjer mora vsak narediti svoj del. Mi pa očitno pričakujemo, da bodo vse naredili drugi namesto nas. Januarja so nam zavezniki jasno povedali, da njihovi davkoplačevalci ne bodo več nosili naši bremen.

V prihodnjih šestih letih bomo kupili le najnujnejšo opremo. Ko sem  prišel na ministrstvo, smo se odločili, da vojski damo ustrezno mesto v družbi. Skupaj s koalicijo smo zagotovili sredstva, s katerimi bo moč kupiti opremo, ki jo vojska nujno potrebuje. Ampak pozor, kupujemo samo tisto, kar so se pretekli ministri, vlade in parlamenti zavezali, da bomo kupili. Nič in popolnoma nič drugega. Nobenih tankov, nobenih bojnih helikopterjev. Je pa res, da kupujemo oklepnike 8×8, ki bodo slovenskim vojakom nudili ustrezno varnost. Ker avtobusi niso primerni za vse bojne razmere, mar ne? Vojska brez teh nakupov ne bo mogla izvajati temeljnih nalog. Sicer pa negativne ocene jasno pričajo o stanju.

Ker smo malo manj govorili, ker smo malo manj pisali bele knjige, študije in elaborate, smo sistem vstopanja v Slovensko vojsko debirokratizirali.  Skupaj z delom opozicije smo rešili vprašanje vojakov po 45. letu in drugo leto prenavljamo sistem prostovoljnega služenja in vzpostavljamo enotno točko vstopanja v Slovensko vojsko. In veste kaj? Tako vojaki  kot mladi so videli, da se je nekaj spremenilo. Trenutno imamo letos toliko prihodov  kot odhodov in nismo tako, kot pod Šarčevo vladavino, izgubili bataljona vojakov.

Sedaj, ko je jasno, da bo Slovenska vojska primerno opremljena in ko se kadrovska slika izboljšuje, pa se je pokazal pravi obraz posameznikov in političnih strank. Postalo je popolnoma jasno, da je ponosna, popolnjena in moderna vojska za številne moteča in si je ne želijo. Vse blefiranje iz preteklosti je prišlo na plano.

Zato vas, spoštovane Slovenke in Slovenci, pozivam, da ne nasedate poceni populizmu dela opozicije. Ne nasedajte posameznikom, ki so v preteklosti veliko govorili, nič naredili, razen da so spletkarili in zavajali, sedaj pa se vam predstavljajo kot strokovnjaki in poznavalci. Ocenjujte dejstva, ocenjujte nas po uspehih ali neuspehih. Predvsem pa vas prosim, pomagajte nam, da slovenska država dobi takšno vojsko, kot si jo Slovenci zaslužimo.