[#PismaIzVlade] MASLO IN TOPOVI

DELI:
25.07.2020, NSi

#PismaIzVlade so zapisi predsednika NSi Mateja Tonina, ki jih tedensko objavlja na svojem facebook profilu. Dotikajo se aktualnih tem in načrtov za prihodnost.

#EU postaja odporna, zelena in digitalna. Slovenija dobiva 10,5 milijard EUR sredstev, s katerimi bomo lažje prešli obdobje epidemije in se usmerili v digitalno prihodnost. Enotna ocena je, da je bil izplen pogajalske ekipe odličen 🎉: Slovenija ostaja neto prejemnica EU sredstev, dodatnih 350 MIO EUR se zagotavlja za Z kohezijsko regijo. Po dolgih letih je bil glas Slovenije v Bruslju slišan in dokazali smo, da Slovenija s pravimi ljudmi na odgovornih mestih lahko doseže precejšnje mednarodne uspehe. Novim obrazom bruseljski parket ni bil najbolj pisan na kožo. Zato bi si želel, da se delo vlade ocenjuje po dosežkih in ne z ustvarjanjem vsesplošne histerije.
Izziv bo, kako evropska sredstva učinkovito črpati. Pri tem se mi zdijo ključni 🔑 naslednji koraki:

📌debirokratizacija in digitalizacija sistema črpanja 🗳: vsi delamo za Slovenijo. V preteklosti smo bili sami sebi največja ovira pri črpanju sredstev. Nobene potrebe ni, da smo bolj papeški od papeža.
📌»ready to go« projekti: sredstva obstoječe finančne perspektive se morajo realocirati na projekte, ki se že izvajajo ali se lahko začnejo izvajati takoj (izdano GD). 🔧🔨🚜🏗
📌manj zamudnih razpisov in več neposrednega potrjevanja projektov.
Na znatna sredstva lahko računa sistem zaščite in reševanja, česar sem kot obrambni minister še posebej vesel. Črpanju EU sredstev bomo z ekipo namenili posebno pozornost, naše prioritete bodo:
✅Vzpostavitev skupnega centra zaščite in reševanja (Šentvid, Roje) za spremljanje, načrtovanje in odziv na nesreče. Na enem mestu želimo združiti vse organizacije, ki na tem področju delujejo (CZ, gasilci, gorski reševalci, jamarji …).
✅nadgrajen logistični center zaščite in reševanja z evropskim podcentrom rescEU.
✅Nakup specializiranih vozil 🚒 (npr. za delo na višinah) in opreme (črpalke, agregati) za intervencije v primeru naravnih nesreč. Ideja je, da bo oprema razdeljena na lokalnem nivoju (npr. med gasilska društva). Na poziv se bodo enote odzvale in posredovale na območju celotne države.

💶10 MRD EU sredstev predstavlja celoten letni proračun Slovenije. Boljši kot bomo pri črpanju, več lastnih sredstev nam bo ostalo. 165 MIO EUR bomo lahko namenili za izboljšanje zdravstvene infrastrukture 🏨 (infekcijska klinika LJ in MB, ureditev negovalnih bolnišnic v LJ, MB in NM). 102 MIO EUR pa za dodatne kapacitete v domovih starejših in njihovo kadrovsko okrepitev.

Pri sprejemanju zakona o investicijah v Slovensko vojsko
sem večkrat dejal, da za aktualno vlado ni dilema ali bomo vlagali v posodobitev obrambnega in varnostnega sistema ali v sistem javnega zdravstva 🏥🩺 ter skrbi za starejše. V Sloveniji potrebujemo vse to in novi dogovor EU nam to omogoča. Dilemo #Maslo ali #Topovi zato prepuščam drugim. Štejejo rezultati!