#PISMAIZVLADE: JUGOSLAVIJA, VENEZUELA ALI SLOVENIJA?

DELI:
22.06.2021, NSi

#PISMAIZVLADE SO ZAPISI PREDSEDNIKA NSI MATEJA TONINA, KI JIH TEDENSKO OBJAVLJA NA SVOJEM FACEBOOK PROFILU. DOTIKAJO SE AKTUALNIH TEM IN NAČRTOV ZA PRIHODNOST.

Pred tridesetimi leti se je Slovenija osamosvojila. Zdelo se je, da smo preživete, zatohle in totalitarne politične sisteme odvrgli na smetišče zgodovine. Na široko pa smo odprli vrata svobodni gospodarski pobudi, podjetnosti, tekmovanju idej in pluralnosti vrednot. Gre  za središčne vrednote zahodne civilizacije, ki so Evropo naredile za prostor blaginje, napredka in spoštovanja človekovih pravic. Zapisane so v slovenski ustavi in predstavljajo središče slovenske državnosti.

Zdaj pa se zdi, kot da se vrtimo v krogu… po tridesetih letih, ko smo jasno rekli ne centralnemu planiranju in socialističnemu samoupravljanju, se o tem ponovno pogovarjamo. Grožnje z nacionalizacijo in zasegi premoženja, preganjanje podjetnikov in vseh, ki v tej družbi delajo in ustvarjajo, zasmehovanje kristjanov, poveličevanje totalitarnih simbolov… Vendar tokrat s pomembno razliko – tovrstne politične ideje so v direktnem nasprotju s slovensko ustavo.

V preteklem tednu je zato Nova Slovenija jasno in nedvoumno zahtevala parlamentarno razpravo o ustavnosti političnega programa stranke Levica. Ker je preprosto tega nevarnega populizma dovolj! Socializem je vse države na svetu vodil v bedo, revščino in množične kršitve človekovih pravic. V Sloveniji imamo s tem bogate zgodovinske izkušnje. Zato ne bomo dopustili ponovnega družbenega eksperimenta pod vodstvom teoretikov iz Levice, ki spodkopavajo ustavno ureditev naše države, in odkrito grozijo vsem, ki živijo od dela svojih rok. Nikakor si ne želim, da bi ponovno vozili na par-nepar, banane, pralni prašek in kavbojke pa bi kupovali v Avstriji. Mladi in sposobni bi morali priložnosti iskati v “grdih” kapitalističnih državah, ostali bi doma “enaki v revščini” čakali na pošiljke deviz.

Po tridesetih letih samostojne Slovenije se bomo očitno morali ponovno boriti. Ne za samostojnost od Jugoslavije, ampak da ne bi na krilih mladih revolucionarnih teoretikov skrenili po poti Venezuele. Ko bomo zaradi uravnilovke, slabega poslovnega okolja in groženj z nacionalizacijo premoženja državljanov iz Slovenije pregnali uspešne in sposobne. In o tem se moramo jasno in odkrito pogovarjati, prostor za to pa je predvsem državni zbor.

Smer Nove Slovenije je jasna. Kot stranka, ki izhaja iz demokratične tradicije in je vodila proces slovenskega osamosvajanja, se bomo odločno zoperstavili tovrstnim poizkusom. Privlačno podjetniško okolje, nagrajevanje prizadevnih in uspešnih, manj birokracije in digitalizacija so prihodnost Slovenije. Evropske vrednote svobode, varnosti, pravičnosti in človekovega dostojanstva so središče ustavnega konsenza naše države. Na Novo Slovenijo se lahko zanesete – sredino slovenskega političnega prostora in pridobitve slovenske samostojnosti bomo branili z vsemi sredstvi.

0 vnosov

Podaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja