#PismaIzVlade: BREZ VOJAKOV NI SLOVENSKE VOJSKE

DELI:
27.05.2020, NSi

#PismaIzVlade so zapisi predsednika NSi Mateja Tonina, ki jih tedensko objavlja na svojem facebook profilu. Dotikajo se aktualnih tem in načrtov za prihodnost.

Spremembe Zakona o obrambi so nujne, če želimo izboljšati položaj vojaka v Slovenski vojski. Za sprejem zakona je potrebna dvotretjinska večina, zato bo pomembna podpora opozicije. Po koalicijskih poslanskih skupinah sem v ponedeljek obiskal SNS in danes SD. Z ostalimi se sestanem v naslednjih dneh. Že sedaj se lahko zahvalim vsem za konstruktiven pristop in podporo skupnim prizadevanjem, za izboljšanje socialnega statusa vojaka.

S spremembami želimo v prvi vrsti urediti status vojakov po dopolnjenem 45. letu starosti. Nedopustno je, da tisti, ki so služili domovini, po dopolnjeni starosti nimajo osnovne socialne varnosti. Predlagamo, da bi se lahko vojaki po dosegu starostne meje, enostavneje prezaposlili znotraj javnega sektorja. Lahko bi v okviru Ministrstva za obrambo opravljali naloge varovanja objektov, s čimer bi s teh dolžnosti dnevno sprostili po več kot sto mlajših vojakov. Možne bi bile tudi zaposlitve v policiji, v vrstah pravosodne policije, civilne zaščite ali kje drugje znotraj javne uprave. Pri tem bi vojaki obdržali osnovno plačo in pridobljena napredovanja.

Drugi cilj je boljša kadrovska popolnitev slovenske vojske – brez vojakov ni dobre vojske. Vojaki s specialnimi znanji, ki jih nujno potrebujemo, njihovo šolanje pa je bilo drago (npr. kontrolorji zračnega prometa, mehaniki, informatiki,…), bi lahko ostali v vrstah SV. Prav tako vojaki, ki pokrivajo deficitarna področja.

Dosedanji pogovori s poslanskimi skupinami v Državnem zboru so vzpodbudni. Prepričan sem, da bo slovenska politika premogla toliko modrosti in razuma, da bomo spremembe soglasno potrdili. Ne gre za politiko, ampak za konkretne usode ljudi z imenom in priimkom, ki so vrsto let služili domovini. Po dopolnjenem 45. letu pa so pahnjeni v hude eksistencialne stiske. Zaradi njih smo dolžni preseči morebitna politična nesoglasja. Imamo priložnost, da se jim zahvalimo in jim izkažemo spoštovanje. Kar je nenazadnje vse, kar od nas pričakujejo…