#Pismaizposlanskihklopi: NAPOVEDANA DAVČNA REFORMA BO VSEM ZNIŽALA PLAČE

DELI:
19.08.2022, NSi

V celoti objavljamo zapis predsednika NSi Mateja Tonina o aktualnem političnem dogajanju na področju gospodarstva, draginje in napovedanih sprememb davčne zakonodaje.

Aktualna vlada bo problem vedno višjih cen in draginje reševala z znižanjem plač in višjimi davki. Neverjetno! Nasprotno pa je nemški finančni minister Christian Lindner napovedal paket davčnih razbremenitev za državljane v vrednosti 10 MRD EUR. Dejal je: »Ni pravično, da bi v času, ko se vse draži, ljudje plačevali še višje davke«. Logično, ampak v Sloveniji se bomo problema očitno zopet lotili drugače, ker stvari znamo bolje kot Nemci. Drugačni pa bodo tudi rezultati – dodatno bomo obremenili srednji sloj in gospodarstvo, še dodatno razvrednotili delo, zato bo morebitna kriza daljša, globlja, ljudje pa bodo plačali višjo ceno kot v drugih »jedrnih« državah EU. V NSi smo prepričani, da ljudje iz enega evra znajo narediti dva – in to je dobro za vse, tudi za državo.
Napovedana vladna davčna reforma bo plače znižala VSEM! Na letni ravni bo minimalna plača nižja za slabih 100 EUR, povprečna plača za 217 EUR, dvakratna povprečna plača pa bo nižja za 432 EUR. Vendar vse to ob predpostavki zgolj 10% letne inflacije. Po zadnjih podatkih je medletna inflacija že junija v Sloveniji znašala 12,5% – torej bo realno znižanje plač in standarda še višje.
Davčna reforma naše vlade bi prinesla višje plače za vse. Vlada Roberta Goloba jo bo odpravila zgolj za to, ker jo je sprejela prejšnja vlada. In to je slabo. Če bo vsaka nova vlada odpravila in razveljavila vse, kar je dobrega storila prejšnja vlada, bo Slovenija vedno zgolj stopicala na mestu. In začudeno bomo gledali, kako nas po levi in desni prehitevajo države vzhodne Evrope in celo Balkana. In prav zaradi nespodbudnega poslovnega okolja in ker ne znamo nagraditi dela, se nam to že dogaja. Po višini BDP nas je v letu 2020 prehitela Češka, s takšno politiko verjetno kmalu sledijo še Poljska, Slovaška in Madžarska.
V preteklosti smo govorili, da slovensko poslovno okolje zaradi visokih davkov in birokracije podjetništvu ni naklonjeno. Sedaj smo naredili še korak “naprej” … delo in podjetnost se dobesedno »kriminalizira«. Vsak dan lahko poslušamo, kako najbolj skrajno levo krilo aktualne koalicije proti podjetnikom vodi pravo sveto vojno. Vsi podjetniki naj bi izkoriščali delavce in pri tem kovali mastne dobičke, medtem ko se sončijo na razkošnih jahtah. Zgodba pa je v večini primerov ravno nasprotna: podjetniki so ljudje, ki celo svoje življenje, vse prihranke in vse svoje premoženje namenijo za razvoj podjetja. Njihov delovnik se običajno nikoli ne konča. Stotisočem zaposlenih zagotavljajo delovna mesta in plačo, z davki pa omogočajo delovanje slovenske socialne države.
V Novi Sloveniji menimo, da moramo kot družba spremeniti odnos do svobodne podjetniške pobude in podjetništva. V učinkovitih inšpekcijskih postopkih moramo morebitne odklone in kršitve seveda ostro sankcionirati. Tisti podjetniki pa, ki delajo pošteno in trdo, si zaslužijo najvišje družbeno priznanje. In vse kar od države zahtevajo je, da jim od njihovega dela ostane več. In da ustvarimo vzpodbudno podjetniško okolje z manj birokracije in delujočim pravosodnim sistemom. Zdravo gospodarstvo in nagrajevanje dela je najboljši način za spopad s prihajajočimi izzivi in draginjo.