PETERLE OB 30. OBLETNICI SESTANKA DEMOSA NA BRDU: VESEL SEM, DA SMO BILI SPOSOBNI TAKŠNE ODLOČITVE

DELI:
29.04.2021, NSi
vir: Lojze Peterle (posnetek zaslona)

Na Račjem otoku na posestvu Brdo so ob 30. obletnici sestanka koalicije Demos odkrili spominsko obeležje. Na slovesnosti je spregovoril nekdanji predsednik Demosove vlade Lojze Peterle, udeležil pa so se je tudi ministri NSi Matej Tonin, Jernej Vrtovec in Janez Cigler Kralj.

“Vesel sem, da smo bili takrat sposobni take odločitve. Lahko rečem, da je bil to zadnji veliki Demosov strateški sestanek. Če bi imeli nekaj takšnih sestankov tudi po proglasitvi države v strateškem smislu, o potrebah slovenske demokratične preobrazbe, bi bilo mogoče ob petkih v Ljubljani manj kolesarjev,” je poudaril Peterle in dodal, da se tega dneva spominja z velikim veseljem in z veliko hvaležnostjo. »Zlasti do ekipe, za katero sem bil odgovoren in do vseh, ki so to ekipo podpirali. Vesel sem, da je #Demos takrat dokazal politično zrelost, političen pogum, strateškost in odgovornost.«

Poudaril je, da so imeli 8. aprila 1990 slovenski volilci prvič v zgodovini možnost glasovati za program samostojne in demokratične Slovenije. Naši ljudje so to zgodovinsko priliko izkoristili in večinsko podprli #Demos, ki je na volitvah nastopil z državotvornim programom. S tem, ko je #Demos zmagal, so nastopili notranji politični pogoji, da se projekt osamosvojitve izvede. Vlada je morala prevzeti ključno odgovornost za operativno izvedbo tega projekta. Čeprav smo ves čas delali z zavezo, da da se osamosvojimo, je bila aprila potreba, da to zadevo potrdimo z zadnjim stiskom rok. Nedvomno je taka enotnost, taka odločnost pomagala kasneje pri vladnem delu,« je še izpostavil Peterle.

0 vnosov

Podaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja