Peterle na pogovoru z Junckerjem: Vesel sem konstruktivnega pristopa Evropske komisije pri implementaciji arbitražne razsodbe

DELI:
13.03.2018, NSi

Evropski poslanec in predsednik osamosvojitvene vlade RS Lojze Peterle se je srečal s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. »Izhodišče za pogovor je bilo moje pismo predsedniku EK, v katerem sem 8. januarja letos pozval k implementaciji arbitražne razsodbe.  Opozoril sem tudi, da bi lahko nespoštovanje razsodbe odprlo Pandorino skrinjico na Balkanu,« pojasnjuje Peterle.

»S predsednikom EK, ki je sicer že devetkrat pozvala obe strani k implementaciji razsodbe, sva imela danes o tem vprašanju odkrit in jasen pogovor. Vesel sem dejstva, da komisija ohranja svoj konstruktivni pristop in še naprej ponuja mediacijo,« je po sestanku povedal Peterle.

Peterle in Juncker sta se posvetila tudi vprašanju Zahodnega Balkana in izmenjala mnenja. Kot je znano, je tamkajšnje države, ki si prizadevajo za evropsko perspektivo, pred kratkim predsednik EK tudi obiskal. »Govorila pa sva tudi o Srednji Evropi, ki postaja očitno politična sila s svojimi interesi, svojo identiteto,« je po srečanju še dodal Peterle.