Pavel Reberc na TVSLO 3: Davke je treba znižati, ne pa prerazporediti

DELITE TA
PRISPEVEK
09.11.2015, NSi

reberc“Vsi nas opozarjajo, da imamo v Sloveniji previsoko davčno breme, zlasti če primerjamo Slovenijo s sosednjimi državami. To so tiste države, ki so bile v začetku 90 let precej za nami, danes pa nas prehitevajo. Pričakujemo, da bo koalicija prisluhnila petim ukrepom NSi za nižje davke. Pogovarjamo smo se že z ministrom za finance, ki je dejal, da gredo naši predlogi v pravo smer. Pričakujemo, da bodo nekateri tudi realno izvedeni,” je v pogovornem omizju o davkih v Sloveniji na TV Slovenija 3 dejal predsednik Gospodarskega kluba NSi Pavel Reberc.

Kot je dejal Reberc, je predlog davčne reforme, ki jo je predstavil SD, delno pozitiven, vendar pa njihova reforma ne govori o zmanjšanju davkov, temveč o prerazporeditvi. “Tu imamo resne težave. Nimamo samo 17-odstotnega davka od dobička pravnih oseb, ampak imamo še davek na kapitalske dobičke itd., kar pomeni, da če vse davke skupaj seštejemo, smo v vrhu,” je opozoril Reberc in dodal, da obstajajo korelacije med višino davkov in stopnjo brezposelnosti. “Manjši kot je davčni primež, višja je stopnja zaposlenosti,” je dejal Reberc.

Opozoril je tudi na enega od petih ukrepov za nižje davke, ki jih predlaga NSi, in sicer, da bi tisti z najnižjimi plačami dobili nekoliko več, oziroma na letni ravni vsaj še eno plačo več, medtem ko bi z razvojno kapico omejili plačevanje tudi prispevkov navzgor.

Celotno oddajo na TV Slovenija 3 si lahko pogledate TUKAJ.