Parlamentarna preiskovalna komisija o slabi banki začela z delom

DELI:
13.03.2019, NSi

Na ustanovni seji se je danes sestala parlamentarna komisije, ki bo preiskovala prenos bančnih terjatev na slabo banko (DUTB) in njeno dosedanje delovanje. Predsednik komisije in poslanec NSi Jernej Vrtovec je obljubil zagrizeno delo pri iskanju odgovornosti za napake znotraj slabe banke.

»Vesel sem tega, da lahko pričakujem močno in tvorno sodelovanje predstavnikov vseh poslanskih skupin. Pred nami je veliko dela, a ga bomo zagrizeno opravili,« je povedal Vrtovec.

Komisija je na ustanovni seji sprejela sklepe o izvedbi preiskovalnih dejanj oz. zahteve za pridobitev gradiva. Od DUTB, vlade, ministrstva za finance, Banke Slovenija ter Komisije za preprečevanje korupcije tako poslanci zahtevajo dokumentacijo in zapisnike sej različnih odborov o prenosu in prodaji terjatev ter upravljanju ostalega premoženja.

Preiskovali bodo terjatve, upravljanje s premoženjem ter kdo so bili kupci terjatev

Preiskovalna komisija se bo sicer osredotočila na tri glavne sklope vprašanj. Prvi je sam prenos terjatev, med drugim, kako so nastali seznami za prenos in zakaj so bila na njih določena podjetja, ki domnevno tja niso sodila. Komisija bo ugotavljala tudi, kako so potekala vrednotenja terjatev. Zanimalo jih bo, ali je pri tem sodelovala kakšna revizijska družba, katere vodstveni kadri so se kasneje zaposlili v DUTB.

Drugi element, na katerega se bo osredotočila komisija, je preiskava upravljanja s premoženjem in terjatvami na DUTB. »Obstajajo indici in pričanja, da za določeno delo ni bilo izvedeno, kljub temu, da so bile pogodbe podpisane in da so določeni pravni subjekti plačila prejeli,« je poudaril Vrtovec. Preučili bodo tudi zaposlovanje na DUTB, pripojitev Factor banke in Probanke ter vlogo Slovenskega državnega holdinga (SDH) pri prenašanju terjatev z SDH na DUTB.

Nenazadnje pa bo člane komisije zanimalo, po kakšni vrednosti in komu je slaba banka prodajala terjatve. Vprašali se bodo, ali je vsem potencialnim ponudnikom zagotavljala enako obravnavo oz. ali je prišlo do poceni odkupovanja terjatev s strani prvotnih lastnikov oz. z njimi povezanih oseb. Zaposleni na DUTB pa naj bi se tudi v več primerih prezaposlili v sklade, ki jim je pred tem slaba banka prodala terjatve.

Pritiski obstajajo ves čas 

»Preiskovalna komisija nima lisic, da bi nekoga zaprli. Imamo pa možnost zbrati dovolj gradiva in skupaj s strokovnjaki priti do ugotovitev, da zadevo preda preiskovalnim organom in vloži kazenske ovadbe,« je pojasnil poslanec NSi. Spregovoril je tudi o pritiskih na njegovo delo, prejel je tudi grožnje s tožbo. »Pritiski obstajajo ves čas od vložitve zahteve za ustanovitev preiskovalne komisije. Dobil sem tudi grožnje s tožbo, a se ne mislim opravičevati za stvari, ki sem jih v medijskih nastopih o slabi banki povedal. Vse kar sem povedal je resnično.«