Osnovne šole naj se financira tako, kot je odločilo Ustavno sodišče

DELI:
30.01.2018, NSi

LJUBLJANA 23.04. 2012 stavba Ustavnega sodišča. Foto: ALESS CCERNIVEC/Delo

Ob ponovni razpravi glede financiranja vzgoje in izobraževanja je Iva Dimic na odboru za izobraževanje ponovila stališče NSi, da je potrebno osnovne šole financirati tako, kot je določilo ustavno sodišče. To pomeni sto odstotno.

»Glede izobraževanja morajo biti vsi otroci in starši izenačeni. Tudi zakonodajno – pravna služba je v svojem mnenju jasna: neizpolnitev odločbe ustavnega sodišča pomeni kršenje Ustave in načel pravne države,« je prepričana Iva Dimic.

Kaj je pravična država?

Prepričana je, da zasebne osnovne šole pomenijo dopolnitev in obogatitev državne mreže OŠ in lahko samo pripomorejo k večji kvaliteti šol. Spregovorila pa je tudi o dvojnih merilih. »Se vam zdi pravično, da ima nekdo, ki bi se odločil za državno osnovno šolo skoraj vse plačano, drugi, ki pa se odloči za drugačen vzgojni koncept, pa ne?« je zbrane vprašala podpredsednica NSi.

Zavajanja in zastraševanja ljudi, da bo javni denar šel v žepe zasebnih šolnikov, je zavrnila kot neprimerna. »Ta denar je denar naših otrok. Osnovnošolec ima pravico do tega denarja in vlada je dolžna vsem zagotoviti enake možnosti. Deliti otroke in njihove starše zaradi ideološkega razloga, nabiranja glasov pred volitvami, je milo rečeno podlo. V NSi na to ne pristajamo,« je bila jasna Iva Dimic.