ODSTRANITEV OGRAJE NA NAŠI MEJI JE TVEGANA IN LAHKOMISELNA

DELI:
12.07.2022, NSi

»V naslednjih dneh bo Slovenska vojska na podlagi sklepa Vlade RS pričela z odstranjevanjem taktičnih ovir na južni meji Republike Slovenije. V Novi Slovenije ocenjujemo, da odločitev ni dovolj pretehtana in strokovno utemeljena. Odločitev lahko povzroči močno poslabšanje varnostnih razmer na širšem območju ob južni meji RS in tudi v drugih delih države,« je uvodoma dejal poslanec Janez Žakelj.

Dejal je, da vlada svoje odločitve ni predstavila z jasnimi utemeljitvami in zato ni dvoma, da gre za politično motivirano odločitev in izpolnjevanje predvolilnih obljub. »Vlada za svojo odločitev ni predstavila varnostne ocene, kaj bi odstranitev tehničnih ovir na meji pomenila za varnost RS, niti ni predstavila spremenjenega varnostnega načrta varovanja južne meje. V Novi Sloveniji menimo, da mora Vlada RS kljub odstranitvi tehničnih ovir zagotavljati vsaj enako stopnjo varnosti prebivalk in prebivalcev RS. Ob odstranitvi tehničnih ovir bi zato morala zagotoviti okrepljeno delovanje policije in Slovenske vojske na tem območju, kar pa kadrovsko ni izvedljivo. Niti ni realno, da bi z dodatnimi tehničnimi sredstvi, npr. droni, zagotovila enako stopnjo varnosti. Gre torej za politično odločitev ali bolje za izpolnitev predvolilne obljube, zato takšno potezo ocenjujemo kot lahkomiselno in tvegano,« je poudaril poslanec Žakelj.

Vlada za svojo odločitev nosi veliko odgovornost

Poslanec Janez Žakelj je v izjavi za javnost poudaril, da zaradi nestabilnih geopolitičnih razmerij v prihodnosti lahko pričakujemo velike migracijske pritiske, povečanje števila nezakonitih prehodov meje in poslabšanje varnostnih razmer na obmejnih območjih in tudi v notranjosti države. »Ker vlada za odločitev ni predstavila nobene varnostne ocene niti ne spremenjenega načrta varovanja južne meje, opozarjamo, da nosi veliko odgovornost za svojo odločitev. Takšna nepremišljena odločitev lahko da napačen signal različnim tihotapskim združbam na t. i. Balkanski poti, kar pomeni spremembo migrantskih poti, ki bi v večji meri zopet vodile čez slovensko ozemlje. Ta vlada ne deluje v zaščito svojim državljanom,« je povedal Janez Žakelj in poudaril, da se ob povečanih migracijah lahko zgodi, da bo Slovenija postala “migrantski žep”.

V Novi Sloveniji se zavedamo, da so taktične ovire na meji na nekaterih predelih močno vplivale na normalno življenje ljudi. Še posebej na turističnih območjih ob Kolpi so vplivale na izvajanja turistične in gospodarske dejavnosti. Zato predlagamo, da se pri odstranitvi ovir ubere selektivni pristop, ki pa mora biti utemeljen na varnostni oceni in spremenjenem načrtu varovanja.

Menimo, da bi Vlada RS kakršne koli posege morala uskladiti z lokalnimi skupnostmi. Žal nimamo informacij, da bi omenjeno odločitev sprejela v dialogu z obmejnimi občinami, kar je zelo zaskrbljujoče.