ODSTOP OD KOLEKTIVNE VARNOSTI PREDSTAVLJA GROŽNJO NACIONALNI VARNOSTI

DELI:
14.06.2022, NSi

“Pozivi k spremembi našega stališča do Ukrajine in Rusije ogrožajo nacionalno varnost Slovenije,” je v oddaji 24ur zvečer poudaril predsednik NSi Matej Tonin. Povedal je, da se mu v pismu zdi problematično, da pristaja na koncept, da je v Evropi še vedno možno spreminjati meje na nasilen način, torej z vojno. “Zame in za NSi je to nesprejemljivo. Druga stvar, ki ogroža nacionalno varnost pa je odstop od kolektivne varnosti. Smo v zavezništvu Nato in poanta kolektivne varnosti je, da vsaka država poskrbi za določene zmogljivosti, ki jih daje zavezništvu na razpolago, da smo skupaj močnejši.”

Matej Tonin je dodal, da je prepričan, da si tudi Golobova vlada želi, da do miru v Ukrajini pride čim prej, je pa vprašanje, kako. “Vojno lahko ustavijo samo učinkovite sankcije, ki bodo ustavile Putinov vojaški stroj,” je dejal in pojasnil, da mora Slovenija pomagati Ukrajini zaradi zgodovinskih in moralnih razlogov. “V času naše vlade smo to počeli in menim, da je ravno zaradi zgodovinskih in moralnih razlogov nova vlada dolžna pomagati Ukrajincem,” je še dejal predsednik Tonin.

Do miru bo prišlo, ko se bo na bojišču vzpostavilo ravnotežje

Predsednik NSi je poudaril, da bo do miru prišlo, ko se bo na bojišču vzpostavilo ravnotežje. “Po mojem mnenju bo do miru prišlo takrat, ko se bo na bojišču vzpostavilo ravnotežje in ko bo vsaka stran verjela, da v konfliktu ne more napredovati,” je povedal in dodal: “Zato je vojaška pomoč ključnega pomena.”

Komentiral je tudi podpis pisma s strani bivših slovenskih predsednikov Danila Türka in Milana Kučana. “Izhajajoč iz njunega preteklega političnega delovanja je bilo vedno jasno, da sta bila nekoliko bolj nagnjena na vzhod in nekoliko bolj prizanesljiva in prijazna do Rusije kot morda do ZDA,” je dejal.

V nadaljevanju je Tonin pohvalil še namero največje koalicijske stranke, da opravi širšo razpravo o pristopanju k reševanju krize s poslanci državnega zbora. “Ta pristop se mi zdi pravilen. Robert Golob in njegova stranka pa s tem ne bosta mogla uiti odgovornosti, saj imata v parlamentu največ poslancev,” je povedal predsednik NSi Matej Tonin.

Opozoril je še na to, da moramo imeti v mislih, da nič ni nemogoče, ko gre za vojno v Ukrajini. “Če bi Rusiji in Putinu uspelo v Ukrajini, se moramo vprašati, katera izmed držav je lahko naslednja tarča?”