Odgovori za prihodnost javne uprave: Javni sektor je nevzdržno prevelik

DELITE TA
PRISPEVEK
27.03.2014, NSi

big_javna_uprava_odgovori1V sklopu programski konferenc Odgovori za prihodnost, ki jih pripravljajo strokovni odbori NSi, je danes potekala programska konferenca Odgovori za prihodnost javne uprave. Gostje programske konference so bili finančni analitik časnika Finance Karel Lipnik, profesor dr. Miro Haček in načelnik Upravne enote Kamnik Mihael Novak. Programsko konferenco je vodil vodja poslanske skupine NSi in predsednik strokovnega odbora NSi za javno upravo mag. Matej Tonin.

Redni profesor na Katedri za analizo politik in javno upravo na FDV dr. Miro Haček je dejal, da so ena redkih držav v Evropski uniji, kjer ima politika možnost nastavljati vodilne kadre v javni upravi. Povedal je tudi, da država ne zna meriti učinkovitosti javnega sektorja in dodal, da je slovenskega javnega uslužbenca zelo težko odpustiti. »Ga je pa možno,« je pripomnil.

Finančni analitik časnika Finance Karel Lipnik je uvodoma orisal stanje in povedal, da država ustvarja primanjkljaj ter da je javni sektor nevzdržno prevelik. »Nekaj moramo narediti,« je povedal, saj da tako krhko gospodarstvo ne zmore financirati tako velikega javnega sektorja.

Karel Lipnik se je dotaknil tudi administracije in ob tem navedel nekaj primerov. Pravi, da je administracije v javni upravi mnogo preveč. »V zdravstvu imamo preveč administracije,« je poudaril in navedel primer UKC Ljubljana, kjer je administrativnega dela skoraj toliko kot zdravstvenega osebja. Zato je poudaril, da bo država morala postaviti bolj varčna in bolj enostavna.

Načelnik Upravne enote Kamnik Mihael Novak je na programski konferenci izpostavil predvsem učinkovitost javnega sektorja. »Ključno je, da dosežemo večjo učinkovitost javnega sektorja,« je poudaril in dodal, da kakovost in učinkovitost dela javnega uslužbenca predvsem odvisna od njemu nadrejenih, oziroma vodilnih. »Vodilni morajo v prvi vrsti biti zgled,« je dejal.

Ob robu programske konference je treba poudariti, da se krščanski demokrati zavzemamo za vitkejšo in s tem boljšo ter učinkovitejšo javno upravo. To je eden iz med ukrepov za okrevanje gospodarstva. Takšna javna uprava je namreč preveč potratna in je gospodarstvo ne zmore več financirati.