ODGOVORE NA KLJUČNA VPRAŠANJA ZA PRIHODNOST SLOVENIJE BOMO DOBILI NA SUPER REFERENDUMSKEM DNEVU

DELI:
14.03.2024, NSi

Pred Slovenijo so številni izzivi. V NSi zato predlagamo super referendumski dan, kjer bi odločali o ključnih usmeritvah za našo skupno prihodnost. »Gre za pomembne vsebine za Slovenijo in nanje se moramo tudi ustrezno pripraviti. Najboljše bi bilo združiti več referendumov na en dan, saj bomo le tako dobili najbolj poštene rezultate,« je uvodoma v oddaji 24ur zvečer dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Do referendumov po mnenju predsednika NSi pride iz dveh razlogov: »Kadar si vladajoča koalicija ne upa prevzeti odgovornosti in želi del bremena prenesti na volivce, ali pa kadar to ostane kot edino orodje opozicije, da zaustavi uveljavitev napačnih in katastrofalnih predlogov, kot v primeru energetskega zakona in zakona za pravice pripadnikov nekdanjih narodov SFRJ v Sloveniji,« je poudaril Tonin.

Na super referendumskem dnevu bi odločali o strateško izjemno pomembnih vprašanjih. »Kakšna bo naša migracijska politika, ali bomo kot država zagovarjali multikulti pristop ali integracijski pristop, kakšen bo zeleni prehod. To so po moji oceni takšna vprašanja, ki so za prihodnost Slovenije v naslednjih 10 letih zelo pomembna in o njih velja povprašati ljudi. Gre za pomembne vsebine za Slovenijo, gre za čas, ko bi se lahko poglobili v te teme in se nanje tudi ustrezno pripravili,« je prepričan Matej Tonin.

Meni tudi, da če bo Svoboda zahtevala, da se super referendumski dan izvede na isti dan kot evropske volitve, bodo v taktičnem smislu »naredili zelo veliko uslugo, ker sem prepričan, da bo to mobiliziralo zelo veliko volilno udeležbo. Slovenija in Evropa sta pred pomembnimi varnostnimi, ekonomskimi in gospodarskimi izzivi in uspešne bodo tiste države, ki bodo poznale smer, kam iti. Zato upam in si želim, da bodo ti referendumi pomagali naši vladi pokazati smer, v katero naj gre,« je zaključil predsednik NSi Matej Tonin.