OD RAZPLETA AGRESIJE V UKRAJINI BO ODVISNA EVROPSKA PRIHODNOST

DELI:
28.02.2022, NSi

Predsednik NSi Matej Tonin je novem zapisu iz serije #pismaizvlade izpostavil situacijo glede vojne v Ukrajini in zakaj je pomembno, da Ukrajincem pomagamo.

Z napadom Rusije na Ukrajino smo se zbudili v drugačno Evropo. Vojna na evropskih tleh ponovno obuja razmislek o varnosti kot temeljni vrednoti. Ko spremljamo napade na ukrajinska mesta in podobe prestrašenih otrok, je vsem jasno, da mir ni samoumeven. Vsak dan se moramo zanj truditi.
Od razpleta agresije v Ukrajini bo odvisna evropska prihodnost. V teh težkih trenutkih je ključno, da Ukrajina zdrži ruske napade.
Padec Ukrajine pomeni novo hladno vojno, v kateri se bomo vsi spraševali, kdo je naslednja ruska tarča in se zato izdatno oboroževali. To bo drugačen čas, poln nezaupanja in izključevanja.
Poraz Putina pa pomeni, da se lahko izognemo dolgotrajni vojni, da se izognemo oboroževalni tekmi, predvsem pa pošljemo jasen signal, da naša generacija ne tolerira avtoritarnih vojnih hujskačev.
Ukrajinskega predsednika Zelenskega sem v živo poslušal na Münchenski varnostni konferenci, kjer je jasno rekel, da se bodo Ukrajinci za svojo državo borili sami, prosil pa je za finančno, materialno in vojaško pomoč.
Bitka za Ukrajino je bitka za Evropo, kot jo poznamo – celino svobode, blaginje in miru. Če pade Ukrajina, te vojne in norih ambicij Vladimirja Putina po vzpostavitvi novega imperija ne bo konec. Nasprotno, njegove aspiracije bodo še večje in metode še bolj brutalne.
Pomagati Ukrajini je naša moralna dolžnost. Pomagamo zato, da se ukrajinsko ljudstvo lahko obrani neizzvane agresije, da obranimo temeljne vrednote in da obvarujemo Evropo pred novo hladno vojno.
Ne jutri, ampak danes. To delamo! Ukrajino podpiramo s finančno, materialno in vojaško pomočjo.