Gospodarstveniki so ocenili: Najboljši program ima NSi

DELI:
21.03.2018, NSi

Katera politična stranka ima najboljši program? Po mnenju udeležencev poslovnega zajtrka AmCham, ki je danes potekal v Ljubljani, se je prav NSi predstavila z najboljšim programom, sledita ji stranki SD in SMC.

Predstavniki strank, ki se jim po javnomnenjskih raziskavah po parlamentarnih volitvah obeta sedež v poslanskih klopeh, so na srečanju odgovarjali na vprašanja o prihodnosti dela, reformi zdravstva in pokojninskega sistema, vlaganju v znanje in razvoj itd.

Tonin: Rešitev za nizke plače je dvig splošne dohodninske olajšave

Matej Tonin, ki je zastopal NSi, je dejal, da bi bilo treba dvigniti splošno dohodninsko olajšavo in tako ljudem omočiti boljši življenjski standard. »Z višjo dohodninsko olajšavo bi se ljudem neto plače povečale, obremenitev gospodarstva pa bi ostala ista. Če bi ljudje imeli v žepu dodatnih 150 evrov, bi jih zagotovo porabili za različne vsakdanje stvari. Denarju, ki bi se mu država odpovedala pri davkih na plače, pa bi pokrila z večjimi prihodki od DDV-ja,« je pojasnil Tonin.

Tonin: Potrebujemo učinkovitejše zdravstvo, denar naj sledi potrebam bolnika

Po njegovem mnenju je treba modernizirati koncept in način razmišljanja v šoli, zavzel pa se je tudi za uvedbo vajeništva. Razprava se je vrtela tudi na temo zdravstva in pokojnin. V NSi zagovarjamo učinkovitejši sistem, kjer bi omogočili, da obvezno zdravstveno zavarovanje ponuja več zavarovalnic, denar pa bi tako sledil potrebam bolnikov. Matej Tonin je dejal, da je treba problem nizke rodnosti rešiti s pametno družinsko politiko, ki mora biti jasno ločena od socialne politike, višje pokojnine pa bi zagotovili z novim tristebrnim pokojninskim sistemom, pri čemer bi bil drugi pokojninski steber obvezen.

Celoten dogodek si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku