Obveščevalno – varnostne službe potrebujejo posodobitev

DELI:
17.10.2018, NSi

Predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matej Tonin je na včerajšnji novinarski konferenci poudaril, da morata proces krepitve pristojnosti služb obveščevalno-varnostnega sistema in nadzora nad njimi potekati z roko v roki. V primeru kraje orožja slovenski vojski v Nemčiji pa je povedal, da škoda s krajo ni velika, zelo pa trpi ugled vojske.

Delo obveščevalnih in varnostnih služb je treba posodobiti

Na vprašanje o temeljnih težavah obveščevalno-varnostnega sistema in njegovi prenovi je Matej Tonin spomnil, da je bila temeljna zakonodaja za delo naših obveščevalnih in varnostnih služb vzpostavljena v 90. letih, od takrat pa so se okoliščine, v katerih delujejo, zelo spremenile.

Prenova obveščevalno-varnostnih služb po mnenju predsednika NSi zadeva kadre, finance in njihove pristojnosti. Te službe so namreč med težavami že doslej največkrat izpostavljale, da težko pridobijo visoko usposobljene kadre s področja informacijske tehnologije. Poleg tega so težava finančni viri, ki so jih v krizi oklestili. V zadnjem času pa se po Toninovih besedah intenzivno odpira razprava tudi o pristojnostih in nalogah obveščevalno-varnostnih služb.

“Upam, da se iz našega dela vidi, da želimo k zadevi pristopiti občutljivo in delati v čim širšem soglasju,” je dejal Matej Tonin in ocenil, da je bolje, da zadeve temeljito premislijo. Prav zato si časovnih omejitev za pripravo priporočil niso postavljali, saj želi komisija biti partner pri prenovi delovanja teh služb.

Na seji so se dogovorili, da bodo priporočila za vlado dopolnili in konkretizirali. Raziskovalnemu oddelku DZ bodo naročili primerjalni pregled pristojnosti in nalog drugih obveščevalnih in varnostnih služb v Evropi ter nadzornih mehanizmov, je po današnji seji komisije povedal Tonin.

Kraja streliva kazi ugled Slovenske vojske

Komisija je razpravljala tudi o kraji streliva z vojaškega tovornjaka na poti v nemški Leipzig v začetku oktobra. “Po ocenah Slovenske vojske je bil premik načrtovan neustrezno. Šlo je za pomanjkljivo varovanje in neustrezno časovnico. Razdalja do Leipziga je bila taka, da bi ta transport lahko opravili brez nočitve, kar pomeni, da bi lahko bistveno zmanjšali potencialna tveganja, ki so nastala zaradi nočitve in ker je to vozilo stalo na nevarovanem območju,” je povedal Tonin in dodal, da tudi ni bilo spremstva vojaških policij držav, preko katerih je potekal transport.

Prepričan je, da morajo sprejeti odgovornost vsi, ki so sodelovali pri tej nalogi. “Od tistega, ki je ukaz izdal in ga izdelal, do tistih, ki so ga izvrševali. Preiskava zato poteka po celotni liniji poveljevanja,” je povedal predsednik NSi in dodal: “Škoda, ki je nastala s krajo, sicer ni velika, izjemno pa trpi pri tem ugled Slovenske vojske.”

Opozoril je tudi, da se iz tega lahko razvijejo neslutene posledice, če bi ti naboji pristali v rokah kriminalnih skupin ali celo teroristov. Zaenkrat se namreč še ne ve, ali ima ta kraja kak širši teroristični predznak ali gre za klasično kriminalno dejavnost.