OBLJUBILI STE 30 DNI DO SPECIALISTA, KOT KAŽE, PA NAS ČAKA 30 DNI DO URGENCE

DELI:
14.12.2022, NSi

»Povprečen državljan Slovenije vsako leto za zdravstvo nameni več kot 3 tisoč evrov obveznega zdravstvenega zavarovanja in 420 evrov za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, kljub temu pa ne pridemo do zdravnika, ko ga potrebujemo,« je bila v poslanskem vprašanju premieru Robertu Golobu kritična Iva Dimic.

Pojasnila je, da je danes v Sloveniji brez izbranega zdravnika že 130 tisoč ljudi. »Pred nekaj leti smo govorili, da je pomanjkanje družinskih zdravnikov zgolj na podeželju, danes se nam to dogaja v večjih mestih. Zadnji dve leti je Zdravstveni dom Ljubljana zapustilo 33 družinskih zdravnikov. Ker ni zdravnikov je do konca leta zaprta enota Moste Polje. 11 tisoč pacientov so preusmerili v Zdravstveni dom Fužine in prav nihče jim ne more zagotoviti, da bodo tam dobili ustrezno zdravstveno oskrbo oziroma da bodo prišli do družinskega zdravnika,« je izpostavila poslanka in dodala, da tudi izbris 6 tisoč veljavnih napotnic med pacienti povzroča negotovost, v zdravstvenem sistemu pa še večji kaos.

Ministrstvo res načrtuje ukinitev 28 dežurnih ambulant?

Iva Dimic je opozorila, da skoraj ni dneva v tednu, da ne bi mediji poročali o razpadanju javnega zdravstvenega sistema. »Odhode zdravnikov, zdravstvenega osebja, medicinskih sester v prvi vrsti občutimo pacienti. Obljubili ste 30 dni do specialista. Danes se pogovarjamo o 30 dneh do osebnega zdravnika. Če drži, da ministrstvo za zdravje ukinja 28 dežurnih ambulant po vsej Sloveniji nas čaka 30 dni do urgence,« je še posvarila in premiera Goloba vprašala:

»Spoštovani predsednik vlade, sprašujem vas, ali boste slovensko zdravstvo peljali v smer centralno planskega zdravstva ali v smer vsem dostopnega javnega zdravstva po zgledu razvitih zahodnoevropskih držav? Poleg tega pa me zanima tudi, zakaj v Sloveniji nekdo, ki plačuje zdravstveno zavarovanje, ne pride do zdravnika ali specialista takrat, ko ga potrebuje?«

Celotno vprašanje in odgovor premiera si lahko v celoti preberete TUKAJ.