[OBLETNICA] dr. ANDREJ BAJUK JE IMEL SLOVENIJO PREPROSTO RAD

DELI:
16.08.2021, NSi

Danes mineva 10 let, odkar je v 68. letu starosti umrl prvi predsednik Nove Slovenije, nekdanji predsednik vlade RS in finančni minister dr. Andrej Bajuk.

V NSi se ga spominjamo kot velikega človeka in domoljuba, ki je imel Slovenijo preprosto rad. Z ustanovitvijo Nove Slovenije je pomembno prispeval k ohranitvi in rasti slovenske krščanske demokracije. Kot predsednik vlade in kasneje finančni minister si je vedno prizadeval za pomembne ukrepe, ki so pripomogli k rasti in razvoju Republike Slovenije.

Matej Tonin: Dr. Bajuk me je navdušil s svojo energično in strastno govorico

Svoje spomine na dr. Bajuka je v svojem zapisu strnil tudi aktualni predsednik NSi Matej Tonin, ki je v svojem zapisu na Facebooku med drugim zapisal:

Bila je jesen 2001. Kamniški občinski odbor Nove Slovenije je organiziral okroglo mizo o ekonomskih izzivih z dr. Bajukom. Naj grem poslušat dr. Bajuka me je spodbudil moj oče. Šel sem in ga poslušal. Dr. Bajuk me je navdušil s svojo energično in strastno govorico. Bil je prepričljiv. Na moje vprašanje, kdaj bo Slovenija med najbolj razvitimi državami, mi je odgovoril: »Mi bomo postavili temelje, a vendar vi, vaša generacija, jo bo priključila med najrazvitejše države sveta.« Nekaj tednov po okrogli mizi sem se včlanil v Novo Slovenijo. Mojo prvo in edino stranko.

Kot je Tonin poudaril v današnji izjavi za javnost, Nova Slovenija še vedno nadaljuje z izročilom dr. Andreja Bajuka, ki je bil poseben človek, predvsem pa velik svetovljan in domoljub, ki je na prvo mesto vedno postavljal domovino Slovenijo.

Celoten zapis Mateja Tonina je dostopen na spodnji objavi:

Jernej Vrtovec: Novica o njegovi smrti je bila za vse šokantna

Dr. Andrej Bajuk, edinstven svetovljan, mednarodno ugleden bančnik, domoljub, človek širokega duha, politik in Predsednik, se je poslovil na današnji dan pred desetimi leti. Novica o smrti ustanovitelja Nove slovenije in tretjega predsednika vlade, ki je v odločilnem trenutku nase prevzel zgodovinsko breme in s somišljeniki spremenil tok dogodkov pred razkrojem bistva ljudsko krščanskega gibanja na slovenskem, je bila za vse šokantna. Tedaj sem bil tiskovni predstavnik NSi. Zjutraj, okoli 8. ure, me kliče tedanja novinarka in dnevna urednica POP TV, ki mi prenese neuradno vest o smrti dr. Bajuka, s prošnjo, da jo preverim. Nisem verjel. “Še včeraj smo ga videli na Brezjah, izgledal je popolnoma zdrav,” sem ji dejal ter jo vprašal od, kje ji “neuradna” novica.

Celoten zapis ministra Jerneja Vrtovca je dostopna na spodnji objavi:

Vodstvo NSi je ob 10. obletnici smrti na grob dr. Andreja Bajuka položilo cvetje in se nanj spomnilo z molitvijo.

10 obletnica smrti dr. Andreja Bajuka

Življenjepis dr. Andreja Bajuka:

Andrej Bajuk se je rodil 18. oktobra 1943 v Ljubljani. Leta 1945 je njegova družina emigrirala, najprej živela v taboriščih po Avstriji, leta 1948 pa se je naselila v Mendozi v Argentini, kjer je Bajuk odraščal in študiral. Prvo diplomo iz ekonomije je opravil v Mendozi, nato v Chicagu naredil še magisterij iz ekonomije. Leta 1969 je šel na univerzo v Kalifornijo, kjer je pridobil drugi magisterij in doktorat.

Leta 1973 se je vrnil v Mendozo, kjer je poučeval kot univerzitetni profesor. Leta 1975 je odšel v Washington, kjer je opravljal različne funkcije: od ekonomista, zadolženega za analizo socialnih in industrijskih projektov, do svetovalca izvršilnega podpredsednika banke. Zadnjih pet let službovanja v ZDA je bil direktor kabineta predsednika Medameriške razvojne banke in član predsedniškega sveta banke. Med 1994 do 2000 je bil premeščen v Pariz kot posebni predstavnik na predstavništvu IDB za Evropo.

V slovenski politični prostor je vstopil v prvi polovici leta 2000, ko je po sklenitvi sporazuma o koaliciji Slovenija med SKD in SDS prevzel vodenje strokovnega sveta. Na združitvenem kongresu SKD+SLS 15. aprila 2000 je bil Bajuk izvoljen za podpredsednika stranke.

Po padcu tedanje vlade Janeza Drnovška v volilnem letu 2000 je bil na tretjem glasovanju v državnem zboru na predlog pomladnih strank Bajuk maja potrjen za novega mandatarja. Vlada je pod njegovim vodstvom sprejela vrsto ukrepov, ki so pripomogli, da je Slovenija izpolnila zahteve za vstop v Evropsko unijo. Vlado je vodil do oktobrskih parlamentarnih volitev.

V tem času pa je v vladajoči koaliciji prihajalo do nesoglasij glede spremembe volilne zakonodaje. Dr. Bajuk je z Lojzetom Peterletom in drugimi, ki so zagovarjali večinski volilni sistem in voljo državljank in državljanov izraženo na referendumu, 4. avgusta 2000 ustanovil stranko NSi in postal njen prvi predsednik.

V obdobju 2000-2004 je bil poslanec NSi, za poslanca v državnem zboru pa je bil ponovno izvoljen tudi leta 2004, a je v novi vladni koaliciji, ki jo je poleg SDS, SLS in DeSUS sestavljala tudi NSi, prevzel funkcijo ministra za finance.

Leta 2005 ga je revija The Banker razglasila za finančnega ministra leta v EU. V času njegovega ministrovanja pa smo v Sloveniji prevzeli tudi evro.