O KONFLIKTU NA BLIŽNJEM VZHODU: TRAJEN MIR BO DOSEŽEN SAMO Z DIPLOMATSKIMI IN POLITIČNIMI SREDSTVI

DELI:
12.01.2024, NSi

»Menim, da vsi zagovarjamo in želimo mir. Vsaka smrtna žrtev na palestinski kot tudi na izraelski strani je tragedija in izguba za prihodnost. Bistvena razlika pa je, ali o miru govorimo, ali pa si zanj resnično prizadevamo. Do miru lahko pridemo, če razumemo zgodbo obeh strani in poskušamo najti pot do premirja. Če se preveč navijaško postavljamo na eno stran, pa izgubimo zaupanje na drugi strani. To pa nam onemogoča, da na dolgi rok dosežemo premirje in trajen mir,« je uvodoma v oddaji 24ur zvečer dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Meni, da je ključno, kakšna bo pot do miru. »Vprašanje je, ali s pozivanjem ali z besedami lahko pridemo do miru. Najbližje so mu bili Palestinci in Izraelci v 90. letih, kjer so se  neposredno pogovarjali in dogovarjali. To je prava pot. Slovenija ima tukaj veliko odgovornost, zaradi sedeža v Varnostnem svetu. Bili bi lahko pošten posrednik. Samo pozivi k miru v tej fazi pogajanj ne bodo ustvarili ne pogojev za premirje, niti ne pogojev za dve državi,« je povedal predsednik NSi

V vsaki vojni je ogromno propagande, zato so ključni nevtralni viri informacij. Izraelski veleposlanik je z videom želel prikazati, kaj se je zgodilo 7. oktobra in  na ogled so odprto vabili. »Kdor je želel, je prišel. Vsekakor pa ne drži, da smo morali poslanci izkazovati potne liste. Težko je trezno razpravljati, da bi razložili in pa predstavili dejstva na mizo in se do njih opredelili. Zelo hitro pridemo do tega, kdo je za koga, ampak menim, da smo vsi za mir. Ključno je, da z našimi dejanji pripomoremo k miru. Ključno je, da se z diplomatskimi in političnimi sredstvi doseže trajno premirje in mir,« je zaključil Matej Tonin.