NSi zaradi begunske krize zahteva izredno sejo DZ in predlaga rešitev

DELITE TA
PRISPEVEK
18.09.2015, NSi

parlamentV nadaljevanju objavljamo izjavo vodje Poslanske skupine NSi mag. Mateja Tonina z današnje novinarske konference:

“V PS NSi ocenjujemo, da bi bilo dobro, če bi se s podatki varnostno-obveščevalnega poročila o begunski krizi, ki ga je obravnaval KNOVS, seznanili vsi poslanci, zato smo v PS NSi z SDS prispevali podpise za sklic izredne seje DZ RS. Ker je poročilo zaupno, bo izredna seja DZ zaprta za javnost, s čimer bomo tudi preprečili takšne ali drugačne razprave.

Želimo si, da bi glede na aktualnost problematike prišlo do izredne seje čim prej, saj Slovenija potrebuje ukrepe in rešitve. Evropa je na preizkušnji. Evropa je na begunsko krizo odreagirala izjemno slabo. Vse evropske države so se izkazale kot izjemno sebične. Sebičnost so pokazale države, ki se jih ta begunski val ni dotaknil in se s tem vprašanjem ne želijo ukvarjati, in sebično odzivanje so pokazale države, ki jih je ta begunski val dosegel.

Schengenska pravila so zelo jasna. Za vstop v schengensko območje potrebuješ veljavne dokumente, sicer je treba posamezniku vstop zavrniti. To seveda velja zgolj v teoriji. Ko pa na mejo pritisne množiča ljudi, imamo zelo stresne prizore. Če bo slovenska policija želela izvajati schengenska pravila, bomo gledali prizore z grško-makedonske meje. Slovenija naj čim prej pomaga beguncem, da nadaljujejo svojo pot na sever. Vzpostavlja se konflikt, ko varnostni organi želijo izpolnjevati svoje zakonske obveznosti, medtem ko na drugi strani masa ljudi deluje neobvladljivo. Schengensko območje je padlo, saj ga praktično nobena država ne izvaja več striktno v skladu s pravili.

Kako rešiti problematiko begunskega vala? Treba bi bilo vzpostaviti stične točke v Turčiji, da bi vse evropske države pristale na to, da lahko migrant ali begunec že v Turčiji zaprosi za azil v katerokoli drugo evropsko državo. V kolikor se Evropa ne bo sposobna enotno dogovoriti za neko takšno skupno politiko, se nam napoveduje kaos v obliki medsebojnega obtoževanja. Glede na to, da v Severni Afriki čaka še 11 milijonov ljudi, ki želijo nadaljevati svojo pot na sever, in glede na to, da imamo relativno nestabilne razmere v Libanonu, Jordaniji, pa tudi v Turčiji, se lahko dotok migrantov v prihodnjih mesecih še krepko poveča.

Evropski voditelji naj razmislijo o sistemu tako imenovane stične točke, ki bi bil mnogo bolj human za vse migrante in begunce, in mnogo bolj obvladljiv za vse evropske države.”