NSi zahteva nujno sejo v zvezi s primerom uvoza mesa sporne kakovosti

DELI:
06.02.2019, NSi

V NSi novico o uvozu bolnega mesa iz poljske klavnice v Slovenijo razumemo kot argument več, da se začnemo zavedati odgovornosti o zagotavljanju kakovostne in zdrave hrane. Zato smo zahtevali nujno sejo odbora za kmetijstvo, na kateri želimo pokazati kako mačehovsko se ministrstvo za kmetijstvo loteva samooskrbe in posledično obnaša do slovenskih kmetov.

Meso, ki je bilo sicer namenjeno za kebab, je sporne kakovosti, pri čemer so posnetki v medijih pokazali, da so v klavnici vedeli, da gre za okuženo meso. Dokaz je nadaljnja prepoved prometa in uporaba tega mesa s strani Inšpektorata Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Ministrstvo naj naredi več za pridelavo zdrave in varne hrane v Sloveniji

Ob vsem tem se zdi, da smo v Sloveniji polni besed o tem, kako je potrebno poskrbeti za lastno samooskrbo s hrano, a žal ugotavljamo, da si premalo prizadevamo, da bi z ukrepi spodbudili slovenskega kmeta k večjemu obsegu pridelovanja hrane.

»Skupna kmetijska politika in seveda tudi ministrstvo za kmetijstvo morata narediti več za pridelavo zdrave in varne hrane v Sloveniji. Lahko rečem, da se do tega področja obnaša nekoliko mačehovsko in našim slovenskim kmetom ne priznavajo cene pridelave ter preskrbe s hrano,« je povedal poslanka NSi in dodala: »Skrbi me, da so oporečno meso, za katerega smo izvedeli iz medijev namenili ravno javnim zavodom. To pomeni, da takšno hrano jedo naši otroci, bolniki in starejši in se ob tem sprašujem, če smo res tako malo vredni.«

Podatki o samooskrbi našemu mnenju pritrjujejo, zato smo se v NSi odločili, da na to temo vložimo zahtevo za nujno sejo Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Odboru predlagamo, da na seji sprejme naslednja sklepa:

  1. Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poziva Vlado Republike Slovenije, da pripravi predlog ukrepov, s katerimi bo zaščitil slovenskega potrošnika, tako da bo omogočal večjo samooskrbo in pridelavo zdrave in kakovostne slovenske hrane. Pri javnih zavodih, ki so dolžni upoštevati postopek javnega naročanja hrane, mora zagotoviti upoštevanje pogoja certifikata Slovenska kakovost.
  2. Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poziva Vlado Republike Slovenije, da zaščiti slovenskega kmeta tako, da sprejme ukrepe, ki bodo kmeta spodbudili k obdelavi zemlje in večji proizvodnji in pridelavi hrane.