NSi zahteva nujno sejo parlamentarnih odborov zaradi mešanih patrulj na zahodni meji

DELI:
04.07.2019, NSi

»V NSi smo se odločili, da skličemo nujno sejo odbora za zunanjo politiko ter odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, zaradi nadzora mešanih patrulj na slovenski zahodni meji ter izjav italijanskega notranjega ministra Salvinija, ki omenja celo možnost zidu na meji,« je v izjavi za javnost povedal poslanec Jernej Vrtovec.

Od začetka julija so namreč na meji z Italijo začele delovati mešane patrulje slovenske in italijanske policije, ki naj bi preprečile število nezakonitih prehodov meje. Ob tem je italijanski notranji minister namignil, da namerava Italija, ob neuspešnosti omenjenih patrulj, v prihodnje mejo zapreti s tehničnimi ovirami in na njej vršiti oster nadzor.

»Ocenjujemo, da so mešane patrulje na zahodni meji napačna poteza. Z njimi kažemo na to, da ne obvladujemo razmer na južni meji. Notranji minister Poklukar pravi, da razmer na južni meji obvladujemo. Če je temu tako, ne razumemo, zakaj bi potrebovali mešane patrulje na zahodni meji,« je prepričan poslanec NSi, ki poziva vse deležnike k premisleku. Posledica odločitve o mešanih patruljah je tudi ta je tudi, da ima italijanski notranji minister možnost uvesti nadzor na naši zahodni meji. »Gre za enotni gospodarski in kulturni prostor. Slovenci na obeh straneh meje, pa ne želijo nikoli več biti deljeni z zidom ali celo z žico,« je še povedal Jernej Vrtovec.

V sklepih pripravljenih za nujno sejo tako v NSi pozivamo vlado, da takoj sprejme vse potrebne ukrepe za učinkovito varovanje slovenske južne meje z Republiko Hrvaško, tako da ne bo prihajalo do nezakonitih prehodov mej. »S tem Italijanom ne bomo dajali nikakršnih možnosti, da bi na zahodni meji lahko postavili ovire ali celo zid,« je poudaril poslanec NSi.

Mešane patrulje na zahodni meji.

Ocenjujemo, da so mešane patrulje na zahodni meji velika napaka, saj dajemo Italiji povod za uvedbo ponovnega nadzora na meji. Vlada naj raje zato vse razporožljive sile usmeri v nadzor naše južne meje od koder prihajajo migranti.

Objavil/a NSi dne Četrtek, 04. julij 2019