NSi zahteva nujno sejo Odbora za kulturo zaradi "digitalnega davka" RTV Slovenija

DELI:
19.09.2019, NSi

Nova Slovenija zahteva sklic nujne seje Odbora za kulturo zaradi napovedanega “digitalnega davka”, ki ga želi uvesti RTV Slovenija.

Zaradi sprememb bomo RTV naročnino tako zdaj prisiljeni plačevati vsi, četudi nimamo radijskega ali televizijskega sprejemnika, ampak samo zato, ker imamo v 21. stoletju dostop do interneta.

V NSi se nam zdi nesprejemljivo, da se uvaja še posebni, digitalni davek za ogled vsebin RTV Slovenija prek spleta. To je v nasprotju z načeli sodobne, odprte, pametne in digitalne družbe prihodnosti. To pa je vizija, ki jo v Sloveniji zagovarja stranka NSi.

RTV Slovenija že sedaj od vsakega gospodinjstva z radijskim ali televizijskim sprejemnikom prejme 153 evrov letno, sedaj pa uvaja še posebni »digitalni davek«.

Menimo, da bi moral RTV Slovenija spletne vsebine ustrezno kodirati, njihov ogled pa bi bil na voljo tistim uporabnikom, ki si tega želijo in so za to pripravljeni plačati. Tovrstna ureditev je diskriminatorna tudi do slovenskih uporabnikov svetovnega spleta, ki morajo za ogled programov RTV Slovenija plačevati poseben digitalni davek, vsi drugi, ki do vsebin dostopajo iz drugih koncev sveta, pa si program lahko ogledajo brezplačno.

Menimo tudi, da bi moral odbor za kulturo opraviti razpravo o viziji razvoja javnega zavoda RTV Slovenija in predlagati popolnoma drugačen model financiranja programskega delovanja. Vlada oz. resorno ministrstvo bi moralo določiti, katere so vsebine širšega nacionalnega pomena, ki bi se financirale iz integralnega proračuna (javni servis). V tej luči bi morali razmisliti o popolnem prestrukturiranju delovanja RTV Slovenija in ukinitvi RTV prispevka.

V NSi ob slikcu nujne seje predlagamo, da zaradi izredno pereče problematike Odbor za kulturo opravi razpravo o plačilu polnega RTV prispevka tudi za uporabnike sodobnih digitalnih naprav (tablica, računalnik, telefon) kot obliki novega, digitalnega davka.

Predlagamo tudi, da se Javni zavod RTV Slovenija pozove k racionalizaciji poslovanja in ukinitvi plačila polnega RTV prispevka za gospodinjstva, ki imajo doma poleg radijskega sprejemnika tudi druge sodobne digitalne naprave (računalnik, pametni telefon, tablični računalnik).