NSi ZA OKREPITEV POMOČI GOSPODARSTVU V ENERGETSKI KRIZI

DELI:
06.10.2022, NSi

Odbor za gospodarstvo je obravnaval vladno novelo Zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina. Vlada je za pomoč gospodarstvu po tem zakonu namenila 86 milijonov evrov.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je v začetku razprave poudari pomen stabilnega gospodarstva za stabilnost vseh ostalih sistemov v tej zaostreni situaciji: »Če nam dramatično pade gospodarska aktivnost, nam bodo padli tudi vsi ostali sistemi, od zdravstva do šolstva in tako naprej.« Spomnil je na to, da smo v primerjavi z ostalimi državami Evropske unije po pomoči v energetski krizi nekje na repu.

Predlog vladnega zakona povečuje obseg pomoči gospodarstvu za tako imenovano enostavno pomoč, kjer se pomoč zviša s 30 % na 50 % upravičenih stroškov. NSi je podobno povišanje predlagala že pri sprejemanju osnovne verzije zakona. Poslanec Horvat je ob tem izrazil zadovoljstvo: »Veseli smo, da je vlada upoštevala pripombe NSi o višini pomoči za enostavno pomoč, ki smo jih podali že pri sprejemanju prve verzija zakona.« Vlada je takrat trdila, da za enostavno pomoč velja omejitev EU v višini 30 % upravičenih stroškov ter da delež ne more biti višji. NSi je opozarjala, da to ne drži. Danes je vlada spoznala, da je imela Nova Slovenija prav, ter obseg pomoči povečala sama.

Poslanska skupina NSi je tudi tokrat vložila paket amandmajev za povečanje obsega pomoči, širši krog upravičencev ter za hitrejše in enostavnejše izplačilo. Amandmaji sledijo predlogom gospodarskih in delodajalskih združenj.

Vodja poslanske skupine NSi je izpostavil, da predlog vladnega zakona krepi pomoč, vendar ob tem opozoril: »Gospodarstvo pričakuje stabilno in predvidljivo pomoč, ne pa da se pogoji tako pogosto spreminjajo, saj podjetja sicer težko zaupajo vladnim zagotovilom.«