NSi vložila predlog zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev

DELI:
08.04.2015, NSi

NK_Ljudmila_Novak_april_2015Poslanska skupina Nove Slovenije je danes v Državnem zboru vložila predlog zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, s katerim NSi želi izpolniti osnovne civilizacijske norme, kot so pokop vseh mrtvih, pravica do groba in pravica do spomina. Predsednica NSi Ljudmila Novak je na novinarski konferenci izrazila pričakovanje, da bo zakon sprejet, saj ga podpira tudi predsednik vlade Miro Cerar.

NSi predlog zakona vlaga ob 25. obletnici prvih demokratičnih volitev, saj se po besedah predsednice NSi Ljudmile Novak kljub takratnim drugačnim pričakovanjem del državljanov še vedno čuti drugorazredne. “V povojnih pobojih je bilo ubitih 15 tisoč Slovencev, še danes pa imamo okoli 600 grobišč, ki niso urejena,” je dejala predsednica NSi.

Ljudmila Novak je obenem poudarila, da predlog zakona podpira tudi predsednik vlade, prav tako sta mu naklonjena predsednik države Borut Pahor in predsednik državnega sveta Mitja Bervar. NSi je predlog zakona predstavila vsem poslanskim skupinam in nekaterim civilnodružbenim organizacijam, pri čemer je predsednica NSi zatrdila, da so nekatere pripombe v končni verziji zakona zdaj upoštevane.

Celoten predlog zakona je dostopen TUKAJ.

Zvočni posnetek novinarske konference predsednice NSi Ljudmile Novak lahko poslušate TUKAJ.