NSI VLADE PRI OPRAVLJANJU Z EPIDEMIJO NE BO OVIRALA

DELI:
29.06.2022, NSi

Nova Slovenija aktualne vlade pri soočanju in upravljanju z epidemijo ne bo ovirala, zato predlogu Zakona o nalezljivih boleznih nismo nasprotovali,« je na današnji novinarski konferenci po koncu glasovanja v državnem zboru dejala poslanka NSi Iva Dimic. »Nova Slovenija ima izkušnjo z vodenjem epidemije – mandat naše vlade je skoraj v celoti zaznamoval boj z epidemijo. Žal pa smo se ves čas ukvarjali tudi s popolnoma destruktivno opozicijo. Prav gotovo bi epidemijo lažje obvladali, če bi slovenska politika tukaj pokazala več enotnosti in modrosti.
Virus nima politične barve in NSi svoje politike ne bo gradila na tem, da se igra z zdravjem in življenjem ljudi, »zato nove vlade pri soočanju in upravljanju z epidemijo ne bomo spotikali. Menimo, da na tako pomembnem področju, kot je boj z epidemijo in skrb za življenje in zdravje ljudi, enostavno ni prostora za nabiranje političnih točk.«

Dimičeva je napovedala, da bo NSi podpiral ukrepe, ki jih bo za soočanje z epidemijo predlagala stroka. V nadaljevanju pa je podala oceno novega zakona o nalezljivih boleznih. Zakon je opisala kot operativno neizvedljiv, prinaša pa tudi nove neustavnosti. Opozorila je, da zakon za boj z epidemijo predvideva enake ukrepe, kot jih je izvajala že prejšnja vlada, kar je nenazadnje tudi logično. Maske ostajajo, ob hudem izbruhu epidemije pa je predvidena možnost omejevanja gibanja (tudi na občine), prepovedi javnega zbiranja, zapiranje šol in vrtcev. »Pričakovali bi, da koalicijske stranke to ljudem tudi jasno povedo.«

Vlada zaenkrat pravi, da bo epidemijo upravljala zgolj na podlagi priporočil. V NSi dodajamo, da je to možno, dokler ne gre zares. Če pa epidemija uide izpod nadzora, ker virus mutira v bolj nevarno različico in prinaša težke poteke bolezni, je epidemijo možno obvladati zgolj z obvezujočimi ukrepi.

Vseeno pa je pomembno poudariti, da znanstvene študije kažejo, da virus zaenkrat na srečo slabi. Nove različice prinašajo vedno manj težkih potekov bolezni in hospitalizacij, kar nas navdaja z upanjem, da jeseni ne bo treba ponovno zapirati celotne države in uvajati drastičnih ukrepov. »In tega se vsi iskreno veselimo,« je zaključila Iva Dimic.

Izjavi Ive Dimic lahko prisluhnite na naslednjem posnetku skupne izjave z Janez Cigler Kraljem.

YouTube video