NSi: Vlada naj EU nemudoma zaprosi za pomoč, zahteva izredni vrh EU, in razmisli o postavitvi ograje

DELI:
21.10.2015, NSi

poslanci5_anpe_090715Državni zbor RS je pozno ponoči na izredni seji po več kot peturni razpravi s 66 glasovi za in petimi proti s potrebno dvotretjinsko večino podprl dopolnitev zakona o obrambi, ki vojski pri širšem varovanju državne meje daje dodatna pooblastila.

V nadaljevanu objavljamo stališče Poslanske skupine NSi, ki ga je predstavil poslanec NSi Jernej Vrtovec:

“Poslanska skupina Nove Slovenije bo Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o obrambi podprla. Zavedamo se, da je takšna sprememba zakona v tej krizni situaciji več kot nujna. Dogodki se iz ure v uro spreminjajo in zaostrujejo, pri čemer obstaja utemeljena bojazen, da bodo razmere že zelo kmalu postale popolnoma neobvladljive. Policija deluje na zgornjih mejah zmogljivosti, zato je nujno, da se v reševanje in varovanje slovenske in schengenske meje aktivno vključi tudi Slovenska vojska.

Problem zakona, ki ga imamo na mizi, je sicer njegova nedorečenost, saj ni jasno, kakšna pooblastila bo vojska dejansko imela. Opozoriti moramo na dejstvo, da je vlada pri sprejemanju ukrepov za učinkovito obvladovanje migrantske krize prepočasna, saj imamo pred seboj sprejemanje izjemno pomembnih sprememb Zakona o obrambi, ki smo jih poslanci dobili na mizo šele pred nekaj urami. Vlada bi se lahko na to izjemno pomembno spremembo zakona, ki jo sedaj ad hoc obravnava Državni zbor RS, in ki v temelju posega v pravno oblikovanje varnostnih mehanizmov države, pripravila že mnogo prej.

Spoštovane kolegice in kolegi, gospe in gospodje, a zdaj ni trenutek za politično obračunavanje, saj so razmere preresne. Ta trenutek je pomembna politična enotnost.

Glede na obseg in številčnost migrantskega toka ter glede na dejstvo, da rešitev na izvoru še dolgo ni mogoče pričakovati, v Novi Sloveniji Vladi Republike Slovenije želimo dati v premislek postavitev ograje, ki bi pomagala našim varnostnim organom pri opravljanju njihovih del v povezavi z zagotavljanjem varnosti slovenskih državljanov in beguncev, če se bodo razmere na terenu poslabšale. Dogodke, ko se več obubožanih beguncev znajde sredi mrzlega potoka ali reke, je treba preprečiti.

Slovenija je članica Evropske unije zato v Novi Sloveniji hkrati pričakujemo, da bo Vlada RS nemudoma zaprosila za pomoč, tako finančno kot logistično in tudi kadrovsko, Evropsko komisijo in posebne enote Frontex, ki so namenjene varovanju schengenske meje. Če bosta Avstrija in Nemčija zaostrili pogoje prehoda na njuno ozemlje, obstaja namreč utemeljena bojazen, da tudi Slovenska vojska, ki jo pravkar angažiramo, tovrstnega pritiska ljudi na mejo ne bo zmogla zdržati.

Na mestu je tudi vprašanje, kako je Vlada RS pripravljena na primer, če Nemčija in Avstrija zaostrita vstop migrantov v svoji državi. V Novi Sloveniji, spoštovani predsednik vlade, dajemo tri predloge za bolj učinkovito spopadanje z migrantskim valom.

Prvič:  Postavitev ograje na južni meji v primeru, da se razmere na terenu poslabšajo. Glede na obseg in številčnost migrantskega toka ter glede na dejstvo, da rešitev na samem izvoru krize še dolgo ni mogoče pričakovati ter na vse večjo verjetnost, da prehod migrantov v njim želene države ne bo več mogoč, ker jih želene države pač ne bodo več sprejemale ter na druge nepredvidljive okoliščine, je postavitev ograje pravi ukrep, ki lahko situacijo stabilizira in jo naredi zlasti bolj predvidljivo.

Drugič: Slovenija mora nemudoma zaprositi za pomoč enote Frontex in tudi Evropsko unijo, saj se bomo v primeru, da bosta Avstrija in Nemčija zaostrili pogoje za vstop na njuno ozemlje, znašli v tako imenovanem žepu, ki ga ne bomo zmogli sami obvladati.

Tretjič: Spoštovani predsednik vlade, na vas je, da zahtevate izredni sestanek vrha Evropske unije na temo reševanja migrantske krize in varovanja schengenske meje. Slovenija te težave ne more rešiti sama, Evropska unija nujno potrebuje sistemske rešitve.

Spoštovane kolegice in kolegi, spoštovana vlada, čas je za odločitve, to od nas terja situacija, to od nas terjajo tudi državljani in odločati moramo danes, jutri bo prepozno.”