NSi v zakonodajni postopek vložila predlog za odpravo kazni voznikom na nujnih vožnjah

DELI:
20.06.2019, NSi

»V javnosti močno odmeva nedavna prometna nesreča, v kateri je bil udeležen reševalec na motorju, ki je bil na nujni vožnji. Ponesrečenemu reševalcu grozi kazen zaradi prometnega prekrška v višini 250 EUR in 5 kazenskih točk. To je nedopustno. Zato smo v NSi v zakonodajni postopek vložili dopolnitev Zakona o pravilih cestnega prometa, ki sledi tudi pobudi sekcije reševalcev Reševalne postaje Ljubljana,« je povedal poslanec Blaž Pavlin.

Na novinarski konferenci sta skupaj s poslancem Aleksandrom Reberškom spregovorila o dopolnitvi zakona o pravilih cestnega prometa, ki ga je NSi vložila v parlamentarno proceduro. Z njim želimo doseči, da vozniki vozil s prednostjo ter vozil za spremstvo na nujnih vožnjah ne bi bili kaznovani zaradi kršitve prometnih pravil in prometne signalizacije.

»Sama dopolnitev zakona je zelo kratka, je pa zato toliko bolj pomembna. V NSi menimo, da je nedopustno, da je nekdo, ki rešuje človeška življenja, kaznovan za kršitev prometnih predpisov. Za prekršek dobi še kazenske točke, kar v skrajnem primeru pomeni, da lahko izgubi celo vozniško dovoljenje in zato ne more več opravljati svoje službe. V NSi predlagamo, da se četrti odstavek 101. člena Zakona o pravilih cestnega prometa dopolni tako, da vozniki intervencijskih vozil na nujnih vožnjah ne bodo več kaznovani za prekršek, če bodo udeleženi v prometni nesreči. Z dopolnitvijo navedenega zakona želimo odpraviti to neživljenjsko rešitev,« je povedal poslanec Aleksander Reberšek.