NSi v Prlekiji opozorila na previsoke davke in neizkoriščene gospodarske priložnosti

DELITE TA
PRISPEVEK
07.07.2015, NSi

Prlekija_Obisk2015Člani vodstva in poslanske skupine NSi so bili včeraj na celodnevnem delovnem obisku v Prlekiji. Predsednica stranke Ljudmila Novak je v izjavi za javnost ponovno opozorila, da v Sloveniji naredimo premalo na spodbujanju gospodarstva oziroma so davki na plače previsoki, zaradi česar so slovenska podjetja manj konkurenčna v Evropi.

»Vodstvo NSi je danes obiskalo več podjetij, povsod pa podjetniki vedo povedati. To je, da država premalo naredi za nagrajevanje podjetnosti. V NSi si želimo, da bi šla Slovenija še naprej po poti debirokratizacije, da bi spodbujali k podjetnosti in da bi se ljudje lahko samozaposlovali, a ob manj birokratskih ovirah,« je pojasnila predsednica NSi.

Da so plače v Švici bistveno manj obdavčene kot v Sloveniji je v pogovoru z delegacijo NSi izpostavil direktor podjetja Cleangrad, kjer se ukvarjajo s ponudbo t. i. čistih prostorov za farmacevtska podjetja, bolnišnice, itd. »Zanimivo je tudi to, da je podjetje iz Ljutomera zelo cenjeno pri farmacevtskih podjetjih v tujini in so zelo zaželen proizvajalec opreme, medtem ko v Sloveniji žal ne dobijo posla. Ravno zato smo v NSi pripravili nekaj ukrepov za nižje davke, ki smo jih že predstavili javnosti in upamo, da bi tako vendarle imeli zaposleni več od neto plače,« je še dejala Ljudmila Novak.

Po besedah poslanca NSi iz Pomurja Jožefa Horvata so prleški podjetniki po drugi strani zadovoljni, da bo zakon o razvojni podpori pomurski regiji po pričakovanju podaljšan še za leti 2016 in 2017. »Kar se tiče NSi ima zakon pet glasov. Sicer to ne pomeni nič več denarja, kot je bilo prvotno zamišljeno, a hrabri tudi dejstvo, da imamo v Pomurju absorbcijsko sposobnost, da ta sredstva, ki bodo na razpolago tudi počrpamo,« je še pojasnil Horvat.

Dopoldanski del obiska je delegacija NSi sicer začela v oljarni bučnega olja družine Zanjkovič, poleg tega pa je obiskala tudi rokodelski center v Veržeju ter podjetje Vipoll, ki izdeluje opremo za potrebe živilske industrije. Popoldne se je pričelo z obiskom podjetja Morgana in nato zaključilo na kmetiji Slane v Bolehnečici.

Delovno obisk je vodstvo NSi sklenilo v Svetem Juriju ob Ščavnici, kjer je potekalo srečanje s člani in simpatizerji stranke, ki je bilo zelo dobro obiskano.