NSi z zakoni za boljši položaj starejših žensk in družin z otroki

DELI:
18.12.2018, NSi

“Želimo izboljšati socialni položaj starejših žensk z nizkimi prihodki in mladih družin z majhnimi otroki,« je na začetku obravnave zakonodajnih predlogov NSi povedala poslanka Iva Dimic. Predstavila je zakon o vrtcih, zakon o gospodinjskem dodatku in zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki smo jih predlagali v NSi.

Želimo izboljšati socialni status žensk starejših od 65 let z nizko pokojnino

S predlogom novega zakona o gospodinjskem dodatku želimo predvsem izboljšati socialni položaj starejših žensk z nizkimi prihodki, ki po podatkih statističnega urada sodijo v eno izmed socialno najbolj ogroženih družbenih skupin. »Ne smemo pozabiti, da ženske kot gospodinje poleg službenih obveznosti opravljajo na tedenski ravni tudi približno 42 ur gospodinjskega dela, ki jim ga nihče ne plača,« je izpostavila poslanka NSi.

Gre za zakon, s katerim bi obravnavali in urejali pravice do gospodinjskega dodatka v višini 100 evrov. Do tega bi bile upravičene ženske, starejše od 65 let, ki prejemajo do 500 evrov pokojnine oz. drugih prejemkov.

Mladim družinam ob rojstvu otroka v pomoč z denarno pomočjo in brezplačnim vrtcem za drugega in naslednje otroke

S predlagano novelo zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih želimo v NSi z denarno pomočjo pomagati staršem ob rojstvu otroka. Sedanja oblika pomoči, ki za novorojence predpisuje pakete, je po besedah vodje poslanske skupine močno omejevanje svobode pravic državljank in državljanov. »Poleg tega bi pomoč ob rojstvu otroka zvišali z 280 evrov na 500 evrov. To ni velika obremenitev proračuna, letno bi šlo za približno štiri milijone evrov,« je poudarila Iva DImic in dodala, da v NSi noveliramo tudi zakon o vrtcih in vzpostavljamo rešitve, ki so veljale pred gospodarsko krizo. »V NSi predlagamo tudi ponovno uvedbo nižje cene vrtca za prvega otroka ter brezplačen vrtec za drugega in vse naslednje otroke, ki so hkrati vpisani v vrtec,« je še dejala.