NSi uspela – zakon o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev dokončno sprejet

DELITE TA
PRISPEVEK
09.07.2015, NSi

poslanciNSiavgust2014Na današnji redni seji Državnega zbora so poslanke in poslanci s 44 glasovi “ZA” potrdili predlog zakona prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, ki ga je spomladi v parlamentarno proceduro vložila Nova Slovenija s prvopodpisano predsednico NSi Ljudmilo Novak.

Kot je danes v svoji razpravi ponovno dejala Ljudmila Novak je NSi zakon o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev predlagala z namenom, da to področje bolj temeljito uredimo, kajti ves čas so nastajale težave, na kar nas je opozorila komisija za prikrita vojna grobišča, ki je do sedaj ima vlogo posvetovalnega telesa pri Vladi. »Žal pa ni bilo upoštevano tisto, kar je velikokrat predlagala komisija in pravzaprav grobišča niso bila vpisana v register vojnih grobišč. Pri tem so naleteli tudi na vrsto problemov, kajti obstoječi zakon ne ureja podrobnosti kako evidentirati grobišča, kako narediti sondiranje, izkope, kako in kdaj vpisovati, kdo vpisuje v register vojnih grobišč, kdo zaprosi za soglasje lastnikov in tako naprej. Skratka, pojavljale so se težave, seveda pa ves čas ugotavljamo, da na eni strani zakon ni dovolj dober za te namene, po drugi stani je manjkala politična volja in po tretji strani je manjkal tudi denar,« je pojasnila predsednica NSi.

Ljudmila Novak: Prav je, da po 70. letih mrtve končno pokopljemo

Spomnila je tudi na današnji dan, ko je Evropski parlament je sprejel resolucijo o Srebrenici, v kateri ostro obsoja genocid. »Če se nam smilijo žrtve, begunci in vse to kar se po svetu dogaja, potem je prav, da se nam smilijo, da imamo sočustvovanje in da želimo urediti to problematiko tudi v Sloveniji. Če v Srebrenici vsako leto identificirano žrtve in jih dostojno pokopljejo, potem je prav, da po sedemdesetih letih to storimo tudi v Sloveniji.«

Več o zakonu o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev si lahko preberete TUKAJ.

Besedilo zakona je dostopno TUKAJ.