NSi se umika iz pogajanj zaradi dvoma v stabilnost in trajnost koalicije

DELI:
16.07.2018, NSi

Izvršilni odbor NSi je na seji sprejel sklep, da kljub določenemu napredku, ki je bil dosežen v koalicijskih pogajanjih šesterice strank pod okriljem LMŠ, prekine koalicijska pogajanja, je v izjavi za javnost sporočil predsednik NSi Matej Tonin. “Razlog ni le koalicijska pogodba, pač pa tudi dvom v stabilnost in trajnost koalicije ter možnost, da bi nas partnerji lahko s pomočjo Levice v državnem zboru,” je pojasnil Tonin.

Predsednik NSi je po seji izvršilnega odbora predstavil, kaj vse je NSi na pogajanjih uspelo izpogajati in kaj ostaja odprto. Zahvalil se je tudi Marjanu Šarcu, ki se je po njegovih besedah trudil, da bi prišlo do kompromisov.

“Dokazali smo, da se je slovenska politika sposobna pogajati in sposobna doseči kompromise,” je dejal in pojasnil, da po mnenju NSi-ja obstaja velika verjetnost, da tega, kar je bilo izpogajano, v praksi ne bi mogli realizirati. “Ker je šest koalicijskih partnerjev težko koordinirati, bi konflikti lahko pripeljali do propada koalicije. Pogajanja so pokazala, da konflikti iz stare koalicije niso pozabljeni in so izredno obremenjujoči. V nekaterih delih so zelo osebne narave,” je še dejal Tonin.

Slovenija potrebuje trdno vlado, odgovornost je predvsem na SDS in LMŠ

NSi je mnenja, da je Slovenija pred pomembnimi globalnimi in domačimi izzivi, zato potrebuje trdno in kompaktno vlado. “Najbolje bi bilo, da Slovenija dobi veliko koalicijo, ki bi jo sestavljala prvi in drugi stranki na volitvah. Tako bi prišlo do trdne koalicije, ki jo Slovenija potrebuje,” je še dejal Tonin in dodal, da je prepričan, da je s tem, ko so stopili korak nazaj, NSi drugim dala možnost vnovičnega premisleka, kako naprej. Pri tem je izpostavil tri možnosti: da bi se katera od strank vendarle začela pogovarjati s SDS, da bi se peterica strank začela pogajati z Levico, ali pa da pridemo do predčasnih volitev.

NSi se umika iz pogajanj za koalicijo Marjana Šarca.

NSi se umika iz pogajanj za koalicijo Marjana Šarca

Objavil/a NSi dne Ponedeljek, 16. julij 2018