NSi s slovesnostjo počastila 15 let delovanja

DELITE TA
PRISPEVEK
05.09.2015, NSi

slovenija 04.09.2015, NSi, Nova Slovenija, 15 let stranke, zelezniski muzej, foto: Anze PetkovsekNova Slovenija – krščanski demokrati letos praznuje 15. Obletnico svojega nastanka oz. delovanja. Stranka je bila ustanovljena 4. avgusta leta 2000, njen prvi predsednik pa je bil dr. Andrej Bajuk. Na slovesnosti v Železniškem muzeju v Ljubljani se je tako zbrali nekaj manj kot 500 članov, ki so lahko uživali v bogatem kulturnem programu, ogledali pa so si tudi krajši film, ki prikazuje zgodovino delovanja stranke.

Poleg tega so zbranim preko video nagovorov izrazili podporo vidni člani in podporniki stranke iz cele Slovenije, prav tako pa so Novi Sloveniji in njeni začrtani smeri podporo izrekli nekateri prepoznavni ekonomisti – nekdanji finančni minister dr. Janez Šušteršič, ekonomist dr. Igor Masten in predsednika Svetovnega slovenskega kongresa dr. Boris Pleskovič.

Ljudmila Novak v nagovoru: NSi lahko sodeluje z vsakim, ki ima dobre namene in predloge

Predsednica NSI Ljudmila Novak je v svojem nagovoru uvodoma dejala, da je NSi pred 15. leti nastala iz potrebe in nujnosti, da se v Sloveniji ohrani krščanska demokracija in njene vrednote. Takoj zatem se je spomnila sedanje begunske krize s katero se sooča Evropa in dodala, da so ravno te vrednote na katerih je nastala tudi Evropa ponovno na veliki preizkušnji. Kot je dejala, rešitve obstajajo, je pa zanje potreben politični pogum. »Predvsem pa je potrebno probleme reševati pri izvoru, kar pa je naloga svetovnih organizacij in združenj in ne zgolj EU oziroma posameznih držav članic,« je še dodala.

Kritična je bila do načina delovanja nekaterih strank v političnem prostoru, ki kot glavno vodilo jemljejo predvsem ideologijo. »S pomočjo ideologije, ki spodbuja čustvene reakcije, je najlažje nagovarjati volivce in jih tudi velikokrat zlorabljati za ohranitev ali pridobitev oblasti. To pa ni bistvo politike,« je dejala predsednica NSi in dodala, da NSi za težave današnjega časa išče rešitve, ki so realne in jih je možno uresničiti.

»NSi ima konkretne predloge za podporo gospodarstvu in za boljše življenje državljanov. NSi ima konkretne predloge tudi ko gre za reformo zdravstva. Zavzemamo se za mir in spravo s konkretnimi zakonodajnimi rešitvami. NSi lahko sodeluje z vsakim, ki ima dobre namene in predloge. Ne bomo pa podpirali ničesar, kar je v škodo državljanov in naše domovine in ničesar, kar nas bi vračalo v čase totalitarizma ali spodbujalo delitve in spore med ljudmi. V NSi bomo še naprej odgovorno iskali odgovore za prihodnost naše domovine, naših državljanov in naših otrok,« je v nagovoru dejala Ljudmila Novak.

Zahvala vsem, ki so verjeli v NSi

Predsednica NSi se je v svojem nagovoru spomnila tudi tistih, ki so z NSi vztrajali tudi v času, ko stranki ni uspelo prestopiti parlamentarnega praga. »Hvala vsem, ki ste zaupali in verjeli v Novo Slovenijo tudi takrat, ko je bilo to najtežje – po parlamentarnih volitvah leta 2008. In tisti, ki smo vanjo verjeli, smo v njej vztrajali, delali naprej in jo znova pripeljali nazaj v parlament,« je dejala. Slovesnost se je zaključila z okusno hrano in pijačo iz cele Slovenije ter s prijetnim pogovorom med vsemi zbranimi.