NSi s podporo zakonu o fiskalnem pravilu za državotvornost in odgovornost

DELITE TA
PRISPEVEK
10.07.2015, NSi

NSi_krscanski_demokrati_DZ“V NSi razumemo fiskalno pravilo kot mehanizem za preprečitev grškega scenarija. Kot mehanizem, da preprečimo omejitve dvigovanja gotovine na bankomatih, da preprečimo pomanjkanje denarja za pokojnine, in nenazadnje, da nam še kaj denarja ostane za izplačilo plač v javnem sektorju.” Tako je vodja Poslanske skupine NSi Matej Tonin v imenu NSi obrazložil na julijski redni seji Državnega zbora RS, zakaj NSi podpira vladni izvedbeni zakon o fiskalnem pravilu.

“Slovenija je danes zadolžena v višini 30 milijard evrov. Teh 30 milijard evrov povzroči vsako leto za milijardo evrov stroškov, ki jih damo samo za obresti. To je desetina našega proračuna. S tem denarjem bi lahko zgradili, recimo, drugi tir. S temi 10 odstotki bi lahko zgradili nove bolnišnice in omogočili boljše zdravstvo, boljšo mrežo nujne medicinske pomoči. Lahko bi popravili številne luknjaste ceste in mostove, ki danes blokirajo promet širom Slovenije,” je dejal Matej Tonin.

“Imam leto in pol staro hčerkico Julijo, ena je še na poti in zato bi res rad naredil vse, da bi moji potomci živeli v boljši Sloveniji, in da breme današnjih časov ne bi preložili na njih. Zato se mi zdi res neodgovorno od tistih, ki za uresničevanje svojih ciljev, političnih, na neki način uničujejo prihodnost mladih. Sam bom podprl fiskalno pravilo, čeprav je to v današnjih časih izjemno nepopularno, če hočete tudi boleče. Iz tega se ne da kovati političnih točk, kvečjemu jih lahko izgubljaš, ampak ključno je, da vendarle v tem parlamentu tudi mi prevzamemo del odgovornosti in neprijetnosti zato, da bo jutri boljše,” je ob koncu razprave še poudaril vodja PS NSi Matej Tonin.

Jožef Horvat: Imam mirno vest, zakon bom podprl

Podpredsednik NSi Jožef Horvat je poudaril, da je na začetku zagovarjal švicarsko formulo, ker dokazano deluje v praksi. “Ko je bila Poslanska skupina NSi v Berlinu, kjer se je sestala z drugim človekom nemškega finančnega ministrstva, nam je ta dejal: ‘Glavno je, da nekaj imate, da boste imeli tudi vi nekakšno schulden bremze’. A ključno je, da izvedbeni zakon o fiskalnem pravilu sprejmemo pred potrjevanjem proračuna za leti 2016 in 2017. Glede strokovne primerjave zdajšnje formule s švicarsko pa je treba poudariti, da je ugotovljena razlika med formulama minimalna. Imam mirno vest kar se tiče 3. člena in formule, tako da bom danes ta zakon o fiskalnem pravilu podprl,” je poudaril podpredsednik NSi Jožef Horvat.

Jernej Vrtovec: Fiskalno pravilo je del osnovne ekonomske logike

Poslanec NSi Jernej Vrtovec je ob tem še dodal, da je fiskalno pravilo del osnovne ekonomske logike, ki jo pozna vsako gospodinjstvo. “Poznati jo mora tudi država. Gre za lastne zaveze, da ima država uravnotežen proračun, in da porabimo le toliko kot ustvarimo. To je naša osnova,” meni Vrtovec.

Po njegovem prepričanju Slovenija potrebuje fiskalno pravilo, ker se mora samoomejiti. “Napovedi o pripravi proračuna so zelo črnoglede. Kaj kmalu bomo priča deljenju tako imenovanih bombončkov. Potrebujemo samoomejitev,” je poudaril Vrtovec in napovedal: “Moja hčerkica se je pred pol leta rodila s 14 tisoč evri dolga. Ne želim si, da bi se ji ta dolg še dodatno nabral tekom njenega življenja, zato bom izvedbeni zakon o fiskalnem pravilu podprl.”

Magnetogram s seje DZ RS si lahko preberete TUKAJ.