NSi predstavila načrt #pametnaSlovenija in pozvala k oblikovanju novega nacionalnega konsenza

DELI:
14.09.2019, NSi

Na programski konferenci  z naslovom #pametnaSlovenija je NSi predstavila načrt za vsesplošno digitalizacijo Slovenije. Kot je v uvodu v dogodek dejal predsednik NSi Matej Tonin, je digitalizacija nujna, saj če ne bomo sledili tehnološkemu razvoju, bomo zaostali za ostalim svetom.

Poudaril je, da v NSi modernizacijo in digitalizacijo države vidimo kot temelj za nov nacionalni konsenz, kjer bi se vse politične stranke lahko poenotile in projekt tudi izpeljale.

Načrt za digitalizacijo Slovenije #pametnaSlovenija si lahko preberete TUKAJ.

VIDEOPOSNETEK PROGRAMSKE KONFERENCE

#pametnaSlovenija

#pametnaSlovenija

Objavil/a NSi dne Sobota, 14. september 2019

Tonin: Predsedniku Pahorju bom predlagal, da bi sklical srečanje vseh parlamentarnih strank

“V središče današnjega dogodka smo postavili stvari, ki jih Slovenija resnično potrebuje. Naš zaostanek za drugimi uspešnimi državami moramo zmanjšati in sedaj je pravi trenutek, da to uresničimo. Pričakujemo tudi, da se bo pri tej temi politika lahko poenotila.  Ker si v NSi ne jemljemo nekakšne ekskluzivne pravice, da smo edini pobudniki digitalizacije, bom predsednika republike Boruta Pahorja zaprosil, če bi bil pripravljen prevzeti koordinacijsko oz. promotorsko vlogo tega projekta in sklicati vsaj en posvet parlamentarnih strank na to temo. Ker se tehnologija spreminja, moramo tem spremembam slediti tudi mi, sicer bomo postali tehnološko zaostala država, ki se bo težko prebijala naprej. Če ne bomo tega storili danes, bo jutri morda že prepozno,”je pojasnil Tonin in dodal, da si mora politika digitalizacijo postaviti za središčno temo in skozi zakonodajo iskati priložnosti, da se jo spodbuja in uveljavlja.

VIDEOPOSNETEK MATEJA TONINA

Kot je ocenil Tonin, bi morala biti strateška odločitev politike, da ustvarimo privlačno davčno okolje za inovativna tehnološka podjetja z visoko dodano vrednostjo. “Slovenija na področju transformacije digitalne družbe in gospodarstva trenutno sodi v skupino srednje uspešnih držav v EU, a to ne more biti naš cilj. Biti moramo bolj ambiciozni,” je dejal predsednik NSi.

Turk: Digitalizacija ponuja ogromen razvojni potencial

Zbrane je nagovoril tudi dr. Žiga Turk, ki je nanizal vrsto razlogov, da se digitalizacije države resnično lotimo in pri tem pokazal na številne primere uspešne digitalizacije iz tujine. Kot je dejal, je danes za ustvarjanje dodane vrednosti v gospodarstvu nujno slediti najnaprednejšim tehnologijam in razumeti, da analogno in digitalno postajata celota, kar ponuja ogromni razvojni potencial, ki ga Slovenija ne bi smela spregledati.

Strateški svet NSi delo vlade ocenil kot leto zamujenih priložnosti

Nekaj dni pred programsko konferenco je strateški svet NSi, kjer so združeni strokovnjaki z različnih področij, podal tudi oceno dela aktualne vlade in dodal tudi predloge rešitev za najbolj pereče probleme. Oceno dela aktualne vlade si lahko prebrete TUKAJ.